Бойко Борисов пред Слави Трифонов: Ще предложа пак партийната субсидия да е 1 лев на глас Убеден съм, че има риск, но поемам ангажимент, заяви премиерът

Нова женска война във „Фермата“

Зарков: Алтернативата е само една – нови избори и хора, които да вдъхнат живот на българските демократични институции Когато народът абдикира от парламента, той няма смисъл да съществува

Тръмп непоклатимо подкрепя Рияд Няма да къса връзките, въпреки случая “Хашоги”

Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Деница Златева: България няма нова позиция по санкциите срещу Русия

България не е изразявала нова позиция спрямо санкциите на Евросъюза срещу Русия. Това заяви Деница Златева, служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС, по БНР. Взетото в края на месец декември 2016 та година решение на Съвета по външна политика на ЕС санкциите срещу Русия да бъдат продължени в следващите шест месеца, ще бъде преразгледано след 6 месеца, е станало ясно от посещението на президента Румен Радев в Брюксел.

Най-вероятно през юни или юли ще има ново решение, каза Деница Златева.

„Президентът Радев многократно е заявявал, че предвид променената и геополитическа обстановка – има нов президент и на САЩ – Доналд Тръмп, който се обяви за едно по-засилено и по-широко сътрудничество с Русия, основните притеснения, които президентът Радев изрази, са свързани с това Европа да не остане в изолация, т.е. ако има един по-добър диалог между САЩ и Русия, в рамките на този диалог Европа трябва да заем е своето място“, уточни Деница Златева.

По думите й, въпросът за отмяна на санкциите сега не е повдиган, защото „ние сме запознати с механизмите, които действат в ЕС“. Този въпрос ще бъде обсъждан на следващо заседание на Съвета по външна политика, каза тя.

„Не е имало размахване на пръст или укор от страна на тримата европейски лидери, напротив – президентът беше приет изключително добре. Темите, които постави са свързани пряко и със защита на националните интереси – въпросът за защита на външните граници, продължаване на кохезионната политика, за недопускането на развитие на Европа на две скорости, така че темата Русия не е била водеща“, разказа служебен вицепремиер.

„Пак казвам, действат санкции до юни, през юни ще бъдат преразгледани … До тогава много неща могат да се случат. Нека да видим какво ще се случи и в двустранните отношения между САЩ и Русия“, призова Златева и допълни, че трябва да се спазва международното право.

Тя припомни също, че България като страна е заела позиция: „Въпросът е чисто прагматичен. През тези шест месеца да не допуснем, ние като Европейски съюз, да бъдем встрани от процесите“.

Служебното правителство работи усилено за 18 месечното Българско председателство на Евросъюза през 2018 та година. Предстоят срещи със синдикатите и работодателските организации за подготовката на Националния план на България. В него ще влязат теми като еднаквата защита на външните граници на ЕС, мигрантския натиск, достъпът до образование.

Страната ни може да кандидатства за прехвърлянето на Европейската агенция по лекарствата у нас, добави тя:

„Факт е, че на територията на България нямаме нито една европейска агенция. Би било добре за България, като държава – членка, тази агенция да бъде преместена на територията на България. Ще говорим и с министъра на здравеопазването и – защо да не опитаме, още повече, че имаме силно развита фармацевтична индустрия – до колкото знам 30 % от генеричните лекарства, които се произвеждат на територията на ЕС, се произвеждат в България.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.