На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Деница Златева призова да влезем в председателството на Съвета на ЕС с конкретни приоритети

Снимка: Архив

„Трябва да влезем в председателството на Съвета на ЕС с конкретни политически приоритети”. Това заяви пред БНР зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева. Тя заяви, че очаква да бъде структурирано новото министерство, което ще отговаря за Българското председателство на ЕС. Според нея ефективното стартиране на това министерство ще отпуши процеса по стартиране на обществените поръчки и дейностите, свързани с председателството.

„Улисани в ремонтни дейности и обществени поръчки, не акцентираме на най-важното – политическите приоритети и обществения дебат за дефиниране на националните приоритети”, подчерта бившият служебен вицепремиер по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018. Тя коментира, че дефинирането на тези приоритети трябва да стане в тесен диалог между отделните институции, НПО-та и гражданите.

„Ние се постарахме, с помощта на ПЕС и неправителствени организации от целия политически спектър, този диалог да бъде стартиран – за бъдещето на Европа, накъде да върви тя, каква да бъде ролята на България, за социалното измерение на Европа. До старта на българското председателство, този дебат трябва да бъде много активен”, обясни Златева. По думите й е важно как ще посрещнем гостите, но по-важно е ние, политически като страна, как влизаме и как ще излезем от председателството. Тя заяви, че като страна от региона, трябва да бъдем активни по отношение на европейската перспектива за развитието на Западните Балкани и припомни, че Юнкер е заявил, че до 2019г. няма да има ефективно разширяване на ЕС. Зам.-председателят на левицата заяви, че от интерес за България е да се сложи край на нестабилността в Македония и страната да тръгне по пътя на ЕС.

По повод коментара на президента Путин за азбуката ни, Деница Златева коментира, че исторически е доказано откъде произлиза азбуката, на която пишат славянските народи. Тя припомни, че преди години президентът Путин е заявил, че Русия е получила азбуката от България. „Няма исторически спор по въпроса, трябва да гледаме прагматично на отношенията си както с Русия, така и с Македония”, категорична бе тя. По думите й България, като страна, която има традиционни отношения с Руската федерация, понася сериозни последствия от санкциите срещу нея, но подчерта обаче, че сме член на ЕС и като такива, носим солидарна отговорност за решенията, които се взимат от него.

По повод отношението на БСП към Обединени патриоти, Деница Златева заяви, че оценките преди изборите са правени на база на предизборни програми и тогава не е имало използване на нацистки символи, нито е имало очаквания за бърз отказ от предизборните обещания. „Не сме очаквали, че в рамките на правителството ще бъдат назначавани зам.-министри, срещу които протестират цели браншове- на транспорта, на енергетиката. Не е допустимо и назначаване на Илиян Тодоров за областен управител на Софийска област. Това едва ли би било цена на компромис”, коментира зам.-председателят на БСП. Тя попита и каква би била оценката от партньорите ни по темата за интеграцията на етносите и малцинствата, когато начело на Националния съвет за сътрудничеството по етническите въпроси се назначава вицепремиер Валери Симеонов, който е известен с негативното си говорене по тази тема. „Правят се много компромиси в името на упражняването на власт. Въпросът е- какви компромиси могат да се понесат и от обществото. Трябва да има коалиционна култура, не само за назначенията, а по конкретни политики и всеки да носи политическа отговорност”, подчерта тя.

Помолена да коментира отношенията на левицата с ДПС, Деница Златева заяви, че за защита на национални интереси на определени групи от българското население, на принципна основа, може да има близки позиции между две опозиционни партии. По думите й това не означава, че може да се говори за коалиции.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.