Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди Въззивните дела са насрочени за идната седмица в Окръжния съд във Велико Търново

Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

Вижте шоуто на конната полиция за Тодоровден в столичния квартал “Бенковски” (СНИМКИ)

Показаха Димитър Рачков в хитово шоу по HBO

Канадец е бил арестуван в ПьонгЧанг за кражба на автомобил

Три малки деца загинаха при пожар в руско село

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Ние сме за пазарна икономика – България да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро

Цветанов: Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ

Двама души са арестувани заради трафик на 10 кг кокаин в София

Варненската среща ЕС-Турция е под въпрос

Д-р Куин Лечителката пак се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Деница Златева призова да влезем в председателството на Съвета на ЕС с конкретни приоритети

„Трябва да влезем в председателството на Съвета на ЕС с конкретни политически приоритети”. Това заяви пред БНР зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева. Тя заяви, че очаква да бъде структурирано новото министерство, което ще отговаря за Българското председателство на ЕС. Според нея ефективното стартиране на това министерство ще отпуши процеса по стартиране на обществените поръчки и дейностите, свързани с председателството.

„Улисани в ремонтни дейности и обществени поръчки, не акцентираме на най-важното – политическите приоритети и обществения дебат за дефиниране на националните приоритети”, подчерта бившият служебен вицепремиер по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018. Тя коментира, че дефинирането на тези приоритети трябва да стане в тесен диалог между отделните институции, НПО-та и гражданите.

„Ние се постарахме, с помощта на ПЕС и неправителствени организации от целия политически спектър, този диалог да бъде стартиран – за бъдещето на Европа, накъде да върви тя, каква да бъде ролята на България, за социалното измерение на Европа. До старта на българското председателство, този дебат трябва да бъде много активен”, обясни Златева. По думите й е важно как ще посрещнем гостите, но по-важно е ние, политически като страна, как влизаме и как ще излезем от председателството. Тя заяви, че като страна от региона, трябва да бъдем активни по отношение на европейската перспектива за развитието на Западните Балкани и припомни, че Юнкер е заявил, че до 2019г. няма да има ефективно разширяване на ЕС. Зам.-председателят на левицата заяви, че от интерес за България е да се сложи край на нестабилността в Македония и страната да тръгне по пътя на ЕС.

По повод коментара на президента Путин за азбуката ни, Деница Златева коментира, че исторически е доказано откъде произлиза азбуката, на която пишат славянските народи. Тя припомни, че преди години президентът Путин е заявил, че Русия е получила азбуката от България. „Няма исторически спор по въпроса, трябва да гледаме прагматично на отношенията си както с Русия, така и с Македония”, категорична бе тя. По думите й България, като страна, която има традиционни отношения с Руската федерация, понася сериозни последствия от санкциите срещу нея, но подчерта обаче, че сме член на ЕС и като такива, носим солидарна отговорност за решенията, които се взимат от него.

По повод отношението на БСП към Обединени патриоти, Деница Златева заяви, че оценките преди изборите са правени на база на предизборни програми и тогава не е имало използване на нацистки символи, нито е имало очаквания за бърз отказ от предизборните обещания. „Не сме очаквали, че в рамките на правителството ще бъдат назначавани зам.-министри, срещу които протестират цели браншове- на транспорта, на енергетиката. Не е допустимо и назначаване на Илиян Тодоров за областен управител на Софийска област. Това едва ли би било цена на компромис”, коментира зам.-председателят на БСП. Тя попита и каква би била оценката от партньорите ни по темата за интеграцията на етносите и малцинствата, когато начело на Националния съвет за сътрудничеството по етническите въпроси се назначава вицепремиер Валери Симеонов, който е известен с негативното си говорене по тази тема. „Правят се много компромиси в името на упражняването на власт. Въпросът е- какви компромиси могат да се понесат и от обществото. Трябва да има коалиционна култура, не само за назначенията, а по конкретни политики и всеки да носи политическа отговорност”, подчерта тя.

Помолена да коментира отношенията на левицата с ДПС, Деница Златева заяви, че за защита на национални интереси на определени групи от българското население, на принципна основа, може да има близки позиции между две опозиционни партии. По думите й това не означава, че може да се говори за коалиции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.