Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Деница Сачева: Бяха открити 206 000 деца, които липсват в образователната система

Деница Сачева. Снимка: БНР

Механизмът за включване в образованието на необхванатите в училище деца не е кампания, а политика на Министерството на образованието и науката, която се изпълнява с желанието и волята на всички министри в кабинета, и в дългосрочен план ще даде много добри обществени ефекти. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по БНР.

Според нея очакванията за добри резултати от прилагането на механизма само за няколко месеца се оправдават.

„Първо с това, че действително почти 20 хиляди деца са върнати обратно в клас и второ – за първи път действително беше направена такава проверка за това кои са децата, които подлежат на пълен обхват на национално ниво и така бяха открити тези 206 000 деца, които всъщност липсват в образователната система“, обясни Сачева.

Заместник-министърът на образованието, натоварен пряко с координирането на механизма, допълни, че до момента почти 11 100 екипа в цялата страна са обходили адреси на 189 000 деца, като за 54% от тях има данни, че се намират в чужбина, а 25% – не са намерени на посочения настоящ адрес.

В коментар по казуса с момичетата, държани от родителите си в пълна изолация в кв. „Люлин“, Сачева отбеляза, че две от тях също са били част от масива деца, които са издирвани от екипите за обхват, но те са били класифицирани в групата на 25-те процента деца, които не са намерени на първоначално идентифицираните адреси, поради което е трябвало да бъдат подадени за издирване в МВР. Най-голямата сестра не е била обект на издирване в рамките на механизма, тъй като той е насочен към обхват на деца в задължителна училищна възраст, а третата дъщеря е навършила 19 години.

При връщането на двете по-малки сестри в училище предстои извършване на задълбочена социална оценка и съвместна работа на представители на образователните институции с психолог, допълни Сачева.

Работата на екипите за обхват е доста трудна, тъй като гражданите не подават точна информация за адресите си в регистрите, съседите невинаги дават вярна информация, а има и родители, които крият децата си, отбеляза заместник-министърът на образованието и науката.

„Но това не ни отказва. Напротив, търсим допълнително механизми, с които бихме могли да направим така, че децата да бъдат издирени и съответно вкарани в клас… Усилията на държавата са насочени към това да направим интегрирана информационна система между всички институции – тоест система, в която институциите могат да обменят данни помежду си. Така че започнахме това с Агенция за социално подпомагане, имаме вече и уверението на Министерството на вътрешните работи, с тях ще започнем пилотен проект в област Ловеч и тази наша политика ще се задълбочава, защото проблемите са много дълбоки, много големи, много мащабни и те не могат да бъдат решени просто за няколко месеца“, увери Сачева.

До 30 ноември 2017 г. върнатите в образователната система деца са 17 297, като от тях 1 221 деца са отпаднали повторно, припомни заместник-министърът на образованието. Според нея причините за напускане на училище от тези ученици са свързани предимно със заминаване в чужбина, преместване в друго населено място и здравни проблеми, но в 18% от случаите родителите изразяват нежелание децата да ходят на училище.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „Търсим механизми“ – интересна приказка. Какво значи механизъм ? и до кога с тези глупави приказки….Защо не ходели на училище ?….Тепърва ще става и по-зле но ..то на кой ли му пука…..
    Към този момент -население в БГ – 6,5 млн. и драстично намалява. Едниствения прираст е от цигани и нищо повече

  2. Да, ама те ги открили…206 000, да не са открили 2-3деца, ужаааааааас

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.