Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Увредено сърце и бял дроб са причинили смъртта на китаеца в Банско

Скандал за пари в основата на разстрел на бизнесмен във „Фондови жилища“

Руският флот следи ракетен кораб на САЩ, навлязъл в Черно море

Ново земетресение от 5,8 по Рихтер разтърси турско-иранската граница

Арестуваха управителя на общинската болница в Раднево

Веригата Lafka затваря обектите си (обзор)

Хари и Меган: Дворецът се отнася различно към нас

В Бродилово не „тричат“ кучетата

МВФ: Коронавирусът излага на риск възстановяването на глобалната икономика

Финансистът Петър Чобанов пред “Труд”: Коронавирусът вещае криза за еврозоната

Деница Сачева: Въвеждането на изцяло едносменен режим няма да се случи за година-две

Снимка: БТВ/Архив

333 училища в страната в момента са на двусменен режим на работа. Това заяви заместник-министъра на образованието Деница Сачева по Нова ТВ по повод промяната в Закона за училищното образование.

„Говорим за житейска логика и необходимост, а не за нещо, което е наложено отвън или е приумица. Има основание в аргументите. Не трябва да се абсолютизира от единични случаи, но така или иначе в момента в страната на едносменен режим са 1923 училища. Говорим единствено за 333 такива, които са на двусменен режим. Като 36 от тях от следващата година също ще преминат на едносменен такъв”, каза Сачева.

Тя допълни, че текстът, заложен в закона, е приет още през 2016 година по предложение на народните представители.

„Това е по-добре за самите деца, за техните родители, които работят и които имат нужда да имат повече време за децата си”, коментира Сачева.

„Въпрос е на финансови възможности, на възможности на общински политики. Проучваме общините, в които се намират тези 333 училища и ще направим планове. Ще се вземе под внимание финансовите и демографските ресурси, демографската картина и наличните други бази”, заяви още тя.

Сачева е категорична, че се работи за въвеждане на едносменния режим възможно най-бързо, но няма да се случи за година-две.

„Става дума за може би 10-годишен период от време. В София е много трудно да се направи толкова бърза динамика на развитие на образователната инфраструктура. Трябва да се работи този срок да е по-малък. Но става въпрос за налични терени, налични бази и т.н.”, обясни зам.-министърът.

В София са били открити 3 училища, сега предстои да се започне работа по още 4-5 такива. Ще има и нови училища в други части на страната.

„Ще се търсят всякакви възможности за финансиране на процеса, както от държавния бюджет, така и с външни средства“, обясни още заместник-министърката на образованието.

„Не мисля, че има опасност да се затварят училища заради морбилито. Колегите от Регионалните управления на образованието са получили инструкции. Работи се. Там където е необходимо се работи дори и с Регионалните здравни инспекции за разкриване на кабинети за ваксинации”, заяви Сачева и допълни, че е категорично „за” ваксините.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.