Бургаската художничка Райна Рачева на 80 Основателката на култовата Школа за детски мозайки празнува рожден ден след броени дни

Спецсъдът определи 40 000 лева гаранция за кмета на Несебър Николай Димитров

Руският посланик: У нас все още гледат на България като държава на духа Не виждаме заплаха за интересите на Русия, която да идва от Балканите, каза Анатолий Макаров

Откриха 30 мигранти в камион в Северна Македония

Шофьор алкохолик отива за 17 месеца зад решетките

Илиян Илиев остава управител на ВиК-Шумен

Жители на три села блокираха пътя Перник – София заради водния режим

Бургас с нов паркинг за 50 коли

Благотворителният календар на Fibank вдъхновява да правиш добро

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Криминалисти от Сливен беседват с ученици за вредата от наркотиците

Районна прокуратура – Средец дарява награда от ВСС на „Българската Коледа“

Премиерът Борисов: Принципът, който сам защитавал, е отбрана и възпиране, но диалог с Русия (ВИДЕО)

Срути се стена на строителен изкоп в столичния квартал „Манастирски ливади“

Светофар падна на кръстовище в столицата

Деница Сачева – Социалният пиар

Деница Сачева е новият социален министър, реши парламентът вчера. Номинацията й беше предложена от премиера Бойко Борисов два дни след като поиска и получи оставката на предишния министър – Бисер Петков. Това е вторият опит Сачева да застане начело на Министерството на труда и социалната политика. Първият беше през юни миналата година, когато Бисер Петков отново подаде оставка. Тогава обаче протест на майките на деца с увреждания накара премиера Борисов да го остави на поста. И тогава първото име, което се появи за наследник, беше именно на Деница Сачева. Сега министър – председателят е категоричен, че няма връщане назад. “Както майките защитават Бисер Петков, така много други организации одобряват, че му подписах оставката. Дори министрите в Министерски съвет вече не искаха да работят с него”, заяви Бойко Борисов.

Основната задача на Деница Сачева ще бъде да лъсне имиджа на социалното ведомство.По думите на вицепремиера Томислав Дончев “от един министър се очаква да бъде и политически говорител”. “Един министър трябва да прави политики и с публични послания: “Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон”.

В това Деница Сачева е добра. Преди да влезе в изпълнителната власт, управлява собствена фирма, която се занимава с връзки с обществеността. Сачева е двукратен носител на Световна златна награда за отлични постижения в ПР (2007 и 2012 г.), с номинация за най-добра кампания за Източна Европа в престижния ПР конкурс SABRE (2009) и с номинация на ООН за комуникационна кампания на годината (2012 г.)

Има два мандата като член на борда на Международната асоциация на ПР агенциите (IPRA), била е и председател на IPRA – България. Хоноруван преподавател по политически комуникации в Нов български университет.

Родена е на 2 ноември 1973 г. в гр. София. Има 4 висши образования в специалностите управление на туризма, социална педагогика, здравен мениджмънт и връзки с обществеността. Магистър cum laude по ПР e на СУ “Св. Климент Охридски”. Един от първите служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Била е началник на кабинета на здравния министър д-р Илко Семерджиев в правителството на ОДС.

До момента Сачева беше заместник-министър на образованието. Името й беше забъркано в скандала с джендър анкетата в училищата, в която питаха децата суитчър или рокличка предпочитат. Оказа се, че тя и колежката й Таня Михайлова, в чиито ресори попада скандалната анкета на ЕК, която пробутва въпрос за третия пол на деца на 9-годишна възраст, не са проследили съдържанието на анкетата.

В отговор Деница Сачева заяви, че анкетата не може да бъде наречена “джендър”. Става дума за доброволен конкурс между училища какви политики имат по отношение на насилие, на равнопоставеност между момичета и момчета, допълни тя.

Анкетата е раздадена на директорите от МОН, а децата не участват в нея и никой не ги пита в каква тоалетна ходят, категорична беше Сачева.

Въпреки че в момента отговаря за образованието, социалното министерство не й е чуждо.

Тя беше заместник в социалното ведомство, когато то се управляваше от Зорница Русинова. Лично Русинова я покани да й стане заместник в МТСП.

“За един безпартиен човек като мен решението е трудно, вероятно за някои и неприемливо, но обмислено. Приех, защото ресорът, с който се ангажирам, има нужда от много работа, която трябва да се свърши тук и сега и която не може да чака идеалната политическа ситуация”, казва при встъпването си в длъжност Деница Сачева.

И допълва: “Работа, която засяга деца, социално подпомагане, социално включване, международно сътрудничество и представлява преобладаващата част от онова, което правя през всичките си 21 години трудов стаж. Работа, започнала някога точно в социалното министерство и останала в областта на хуманитаристиката независимо от промяната на работното място – в НЗОК, в МЗ, в гражданския сектор или в частния бизнес”.

За себе си тя казва, че има решения, които трябва да се вземат, защото без промяна на най-същественото, всичко, което се прави, ще прилича на наливане на вода в каца без дъно. Според нея неучастието в управлението на хора, които могат и знаят, от страх да не се оцапат или да не бъдат оплюти и омаскарени, даде писта на политически хакери и лобисти, които превзеха територии, които не им принадлежат.

И дава заявка, че в бъдеще от нея може да се очаква – полезност, прозрачност на действията и противопоставяне на неприемливото.

 

Мрази да си губи времето

“От дете мразя да си губя времето. Имам фобия от това”, разказва за себе си Деница Сачева. И допълва, че от малка се тренира да прави няколко неща едновременно и да си разделя съзнанието. “Това ме забавляваше. Пестя време като планирам”, посочва тя. Казва, че не общува с безсмислени хора, предпочита да прочете биографията на някой известен човек или да поговори с някого, за когото смята, че прави нещо по-добре от нея. Не кара кола, защото когато се вози, винаги върши и нещо друго – чете, говори по телефона, подрежда си задачите. Денят й започва в 5.30 – 6.00. Чете новини и преглежда интернет и вестници, гледа телевизия и пие фреш от грейпфрут. Определя себе си като екстроверт, обича да се шегува, да пътува и да яде суши. “Не съм лесен характер, но имам много добро чувство за хумор. И това помага. И на мен, и на хората около мен”. Любимата й книга са разказите на О’Хенри.

 

За нея

Даваше ни критичен поглед

Работихме страхотно с нея. Тя има широк спектър от умения, което по ефективен начин допълни екипа в министерството на образованието. Във всички случаи ще се отрази нейната липса на работата ни. Тя беше полезна не само с това, че в ресора й бяха включени ключови задачи като приобщаващото образование, работата с българите в чужбина, но с широката й обща компетентност, която ни предоставяше критичен поглед по редица въпроси.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката

 

Сяда на горещ стол

Деница Сачева не е новобранец, дано си дава сметка на какъв горещ стол сяда. Това място е едно от най-ветровитите, към него има огромни очаквания и претенции от всички. Социалният министър трябва да е не само експерт. Сутрин трябва да може да изпие една шльокавица с миньорите, на обед да говори с лекари, а в края на деня да изслуша социалните работници.

Иван Нейков, бивш социален министър

 

Имаме добро сътрудничество

Ние сме коректен партньор на всяка държавна институция. Мерим всички според делата им. Не за първи път ще работим с Деница Сачева. Имаме добро сътрудничество засега, надявам се да имаме още по-добро

Цветан Симеонов, председател на БТПП

 

Може да се справи с предизвикателството

Деница Сачева би могла да се справи с предизвикателството и в новата ситуация. Имаме нужда от министър, който да работи с екип, имайки възможността първо да чува достатъчно добре, да може да взема решение и да бъде в постоянен диалог и комуникация с всички онези засегнати страни.

Николай Сираков, депутат от ГЕРБ

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.