Денонощни са здравните услуги по празниците

По 19 екипа с линейки са на разположение в столицата за Бъдни вечер и Коледа

Кардиолози: Не прекалявайте със солени туршии, алкохол и мазни храни

Българинът може да разчита по празниците не само на 24-часова спешна медицинска помощ, но и на специализирани здравни услуги. Това посочиха пред “Труд” говорители на големи лечебни заведения в София, Пловдив, Бургас, Варна.

Клиниките и отделенията на най-голямото спешно лечебно заведение - УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” в столицата са денонощно на разположение за спешни случаи от цялата област, а при необходимост – и от страната.

За децата отделно работи Спешно детско приемно отделение, което се намира на партера на Специализирания детски хирургичен комплекс към болницата и приема пациенти от цялата страна.

В кабинетите на “Пирогов” се извършват консултация, лечение и прием както по спешност, така и на болни с остри заболявания и травми; с обострени хронични заболявания; пострадали при аварии, бедствия и катастрофи; потърсили помощ сами; насочени от друго лечебно заведение или транспортирани от Център за спешна медицинска помощ. Телефонът за спешни случаи на лечебното заведение е 02/9154 213 (или тел. 112).

Друго лечебно заведение в София, което остава на разположение по празниците, е Националната кардиологична болница. В Спешното й отделение е осигурен  непрекъснат 24-часов график 7 дни в седмицата, 365 дни в годината  за оказване на спешна помощ на хора с кардиологични, неврологични и съдови заболявания. При спешни случаи пациентите могат да потърсят помощ на тел. 02/9217 152 (или тел. 112).

Не бива да претоварваме организма излишно с алкохол и прекомерни количества храна по празниците, съветват специалистите.

“Не трябва да прекаляваме с алкохола, като препоръчителната норма е 1-2 чаши вино/концентрат на ден. Желателно е да се избягва и много мазната храна. Освен това трябва да се има предвид, че солените туршии също не са полезни за сърдечно-съдовата система”. Това обясни пред вестника проф. Борислав Георгиев, главен асистент в Национална кардиологична болница.

По 19 екипа на Спешна помощ също ще бъдат на разположение в столицата за двата празника – Бъдни вечер и Коледа. Това съобщиха за “Труд” от пресцентъра на Спешна помощ по повод приготовленията за предстоящите почивни дни.

“За съжаление и при нас има болни и служители в отпуск, но това няма да се отрази на работата ни”, обясниха от центъра. От там допълниха, че особено натоварено е по Нова година, когато към останалите инциденти се прибавят и нараняванията от пиратки, фойерверки и запалителни вещества.

От Спешна помощ призоваха да не се викат линейки само за рутинни прегледи, тъй като това може е фатално за наистина спешни пациенти.

 

Дежурства

1550 пожарникари и спасители са в готовност

02-10Общо 1550 служители, пожарникари и спасители ще бъдат в готовност да окажат помощ във всеки един момент по време на празниците. МВР предприема всички необходими мерки за спокойното протичане на почивните дни, увери вчера зам.-министър Стефан Балабанов. Шефът на националната полиция Христо Терзийски обяви, че е създадена организация, при която максимално да се обезпечи движението на автомобилите по празниците, взети са и мерки за опазване на обществения ред. Зам.-началникът на “Криминална полиция” Димитър Кошов пък предупреди гражданите да не споделят пред непознати плановете си за почивка, тъй като по празниците се наблюдава увеличение на домовите кражби. Пожарникари са проверили 1846 ресторанта, хижи и други места, в които има резервации за празниците. Огнеборци са извършили оглед и в над 300 храма.

Заради засиления трафик от вчера започна спиране на движението на товарни автомобили от 16 до 20 часа. “Екипи на пътна полиция ще бъдат разположени на изходите на големите градове, както и по основните трасета. Ще се контролира за алкохол, наркотици, скорост и неправоспособни водачи”, каза шефът на “Пътна полиция” Росен Рапчев.

 

Ако личният лекар не е на разположение

Спешни центрове и бърза помощ бдят за здравето ни

Спешни състояния са всички, които пряко застрашават живота на пациента

03-2-3Ако човек закъса със здравето по празниците, но не чак дотам, че да разчита на спешна реакция след позвъняване на телефон 112, спасението в Пловдив са спешните отделения и частната бърза помощ. Спешни сектори има и в някои от частните лечебници, но най-сигурният вариант са двете големи държавни болници - “Свети Георги” и “Пловдив”. Пред спешните им отделения обаче и без да е празник има непрекъсната навалица от здравнонеосигурени пациенти, които се опитват да получат медицинска помощ, без да плащат, под предлога, че случаят е неотложен.

Спешните центрове на три варненски болници ще обслужват закъсалите със здравето по празниците. По традиция най-голям е напливът към центъра на МБАЛ “Св. Анна”, известна и като варненския “Пирогов”. В УМБАЛ “Св. Марина” работи и специализирано детско спешно отделение, а във Военноморска болница помощ могат да потърсят хора с отравяния или изгаряния, тъй като там са единствените в Североизточна България специализирани клиники по токсикология и термични травми. По Коледа и Нова година без прекъсване ще работи и денонощният стоматологичен кабинет на ул. “Ген Колев” 8.

Попитайте личния си лекар с кой дежурен кабинет има договор и към кого да се обърнете, ако отсъства, съветват от УМБАЛ в Бургас: -”Медицинският център на УМБАЛ Бургас – “Св. Николай Чудотворец” има сключен договор с 62-ма лични лекари от Бургас и региона. Ако вашият лекар е в този списък, можете да получите медицинска помощ в кабинета за неотложна помощ в почивните и празнични дни.

Ако случаят е спешен, нуждаещите се от помощ могат да се обърнат към Спешното отделение на УМБАЛ Бургас.

Спешни състояния са всички, които пряко застрашават живота на пациента.

Всички отделения на УМБАЛ Бургас ще работят по график през празничните и почивните дни и ще приемат спешни пациенти, с изключение на отделенията по физиотерапия и ревматология.

 

Предупреждение

Не слагайте пиротехника в бутилки

Децата трябва да имат ограничен достъп до пиротехника, трябва и внимателно да се чете начина й на използване. Това предупреди вчера инспектор Валентин Венков от „контрол на общоопасните средства”. Той съобщи, че е засилен контролът на местата, където се продават и на които ще се използват пиратки и фойерверки. Венков предупреди и, че е опасно да се палят такива изделия в метални или стъклени кутии, кофи и бутилки. За миналата година по време на коледните и новогодишните празници са извършени 5600 проверки, при които са отчетени 30 нарушения. От тях 26 са за неправомерна търговия, а 4 - за неправомерна употреба. За 2017 г. има 16 инцидента без жертви, но с ранени.

 

Според последните прогнози

Сняг по Коледа ще има

Сняг по Коледа ще има, въпреки че валежите няма да бъдат обилни и едва ли ще се образува дебела покривка. Това показва последната прогноза за времето през почивните дни, обясни пред “Труд” синоптикът Петър Янков.

“Сравнително топло време ни очаква в началото на празниците (през уикенда - бел. ред.). На 24 декември обаче ще завали дъжд, главно в централните и южните райони на страната. През нощта на Бъдни вечер, когато настъпва същинската Коледа, дъждът ще премине в сняг. Валежите се очаква да бъдат краткотрайни и да не се образува дебела покривка”, коментира метеорологът.

По думите му температурите на 24 декември ще бъдат между 3-7 градуса, докато на следващия ден се очаква те да паднат до около нулата. “На 26 декември се очертава да бъде слънчево и до 29, когато отново ни предстоят почивни дни, очакваме слабо затопляне”, каза още Петър Янков.

Коментари

Задължително поле