На 28 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 28.01.2020

Софийският административен съд oтмeни зaбpaнaта на Джoĸ Πoлфpиймaн дa нaпycка Бългapия

Слави Трифонов и Маги Халваджиян се уговориха да пият кафе пред Би Ти Ви

Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

220 милиона долара за екшън комедията „Лоши момчета завинаги” Филмът се представя над очакванията

СЗО промени оценката си за коронавируса, вече го смята за високорисков

Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г. Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 28 януари 2020

Денят на Априлското въстание 20 април да стане национален празник

Денят, в който избухва Априлското въстание от 1876 година – 20 април, да стане национален празник. Това предложи на президента, премиера и председателя на парламента историкът проф. Пламен Павлов в специално писмо от името на Управителния съвет на Фондация „Васил Левски“, която той оглавява. „Обръщаме се към Вас с предложение по силата на Вашите правомощия, институционален и личен авторитет да подкрепите идеята Денят на Априлското въстание да получи статут на официален празник, който от 2020 година нататък да бъде отбелязван тържествено на датата 20 април“, се казва в писмото на фондацията.

Организацията апелира за преосмислянето на Деня на Априлското въстание (20 април) и утвърждаването му в нашия национален календар. Наложила се е практиката началото на въстанието в Копривщица, Панагюрище и околните селища на Четвърти революционен окръг да се отбелязва на 1 май, като датата 20 април се преизчислява по нов стил. Факт е, че у нас редица събития се честват по нов стил, вкл. националния ни празник Трети март, а други – по стар стил, например 6 септември, Денят на Съединението. Могат да бъда приведени и други примери, но с оглед на изключителната важност на Априлското въстание е редно неговото честване да бъде на 20 април. „По този начин не само ще останем верни на самото име на Априлското въстание, както е запечатано завинаги в националното ни съзнание, но и ще избегнем нежеланото съвпадение с друг, при това международен празник – Първи май, денят на труда и на международната работническа солидарност“, убедени са от фондацията „Васил Левски“.

Ето цялото писмо:

До Президента на Република България
До Министър-председателя
До Председателя на Народното събрание

Уважаеми г-н Президент,
Уважаеми г-н Министър-председател,
Уважаема г-жо Председател на Народното събрание

Обръщам се към Вас от името на Управителния съвет на Фондация „Васил Левски“ във връзка с честването на едно от най-знаковите събития от историческия път на нашия народ – Априлското въстание, онази „революция морална и с оръжие“, в която предците ни изявиха своята воля за свобода и равноправие с останалите европейски народи. Кръвта, пролята от достойните ни предци през Април 1876-а в името на една благородна и справедлива кауза, предизвиква безпрецедентна по мащабите си кампания в защита на българския народ от страна на световната демократична общественост. Следвайки делото на Апостола на Свободата, героите на Априлската епопея поставят пред тогавашния свят нерешения „Български въпрос“, с което предизвикват Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.) и възстановяването нашата държавност.

Съзнанието на подвига на априлци мотивира българското общество и институции всяка година да отбелязваме по достойнство това епохално събитие от многовековната ни история. Същевременно, трябва да се признае, въпросът за датата на отбелязването на Априлската епопея си остава „висящ“… Това обстоятелство само по себе си създава неяснота сред нашите сънародници. В писмо до Управителния съвет на Фондация „Васил Левски“ писателката Галина Златарева, автор на романа „Медальонът“, посветен на Георги Бенковски, с основание апелира за преосмислянето на Деня на Априлското въстание (20 април) и утвърждаването му в нашия национален календар. Наложила се е практиката началото на въстанието в Копривщица, Панагюрище и околните селища на Четвърти революционен окръг да се отбелязва на 1 май, като датата 20 април се преизчислява по нов стил. Факт е, че у нас редица събития се честват по нов стил, вкл. националния ни празник Трети март, а други – по стар стил, например 6 септември, Денят на Съединението. Могат да бъда приведени и други примери, но с оглед на изключителната важност на Априлското въстание е редно неговото честване да бъде на 20 април. По този начин не само ще останем верни на самото име на Априлското въстание, както е запечатано завинаги в националното ни съзнание, но и ще избегнем нежеланото съвпадение с друг, при това международен празник – Първи май, денят на труда и на международната работническа солидарност.

Уважаеми г-н Президент,
Уважаеми г-н Министър-председател,
Уважаема г-жо Председател на Народното събрание,

Управителният съвет на Фондация „Васил Левски“ се обръща към Вас с предложение по силата на Вашите правомощия, институционален и личен авторитет да подкрепите идеята Денят на Априлското въстание да получи статут на официален празник, който от идващата 2020 година нататък да бъде отбелязван тържествено на датата 20 април.

В заключение, позволете ми от името на Управителния съвет на Фондация „Васил Левски“ да Ви пожелая Светли Коледни празници, много здраве и успехи през Новата 2020-а година! Нека Новата година е по-добра за всички сънародници у нас и по света, за скъпото ни Отечество – България!

23 декември 2019 г. Председател на Фондация „Васил Левски“
София
проф. Пламен Павлов

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.