На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Русия създава военна база в кюрдски град в Сирия До неотдавна в Камишли бяха разположени US войници

Вируси с кашлица тръшкат наред Заради топлото време грипът ще се забави

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

Неуспешен дебют за Дерменжиев, звезда на „Нюкасъл“ попари България

Румен Овчаров и Бриго Аспарухов пазят гърба на Нинова Вътрешната опозиция втвърди тона - иска оставката на ръководството и промяна на партийния устав

Борисов от Солун: Газовият интерконектор с Гърция е важен за енергийната сигурност на Югоизточна Европа

Германия спира данък „солидарност” Промяната засяга 90% от плащащите налози

Оставиха за постоянно в ареста 68-годишен, обвинен в блудство с 10-годишно момиче

Денят на будителите 2019 в Столична библиотека

Столична библиотека ще отбележи 1 ноември – Ден на народните будители – със следните събития:

31.10.2019 г., 11:00 ч.
„Първи будители на българския род“ – документална изложба от графики на проф. Петър Чуховски: „Св. Иван Рилски“, „Св. Патриарх Евтимий“, „Св. Паисий Хилендарски“, „Св. Константин Философ“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Св. св. Кирил и Методий“ и „Св. Седмочисленици“, дарение от съпругата (Мария Чуховска) на известния български художник и преподавател в НХА. За първи път ще бъде представена книгата от Николай Райнов „Богомилски легенди“ 1912 г. Посетителите ще научат интересни данни за Черноризец Храбър от „История на българската литература“ от Димитър Маринов, 1887 г.

31.10.2019 г. от 18:00 ч.
Документална изложба „Емил Коралов – писателят, гражданинът“, организирана от Столична библиотека, семейства Коралови, Стоеви и фондация „Елена и Христо Генчеви“. Ще бъдат показани лични вещи на писателя (неговите очила, часовник, ръкописи и коригирани машинописни страници), снимки от живота му и от списание „Златорог“ и като създател на литературния седмичник „Лик“.

Денят на будителите в Детския център:

28, 29 и 30.10.2019 г.
Ученици от столични училища ще гостуват в Детския център.
30.10.2019 г., 13:15 – 14:15 ч., Американски център
Ученици от 11 клас на 127 СУ „Иван Денкоглу“ ще отбележат 1 ноември, като четат свои стихове. Ще чете и единадесетокласничката Мария Ефремова – носителка на първа награда за есе от конкурса по случай 100 години от рождението на Николай Хайтов.

30.10.2019 г., 17:30 ч.
Ученици от 30 СУ „Братя Миладинови“ ще представят изложбата „Спомени от лятото“ по случай патронния празник на училището в Детския център на 1.11.2019 г., 11:00 ч.
В Детския център ще се учреди Читателски клуб „АРТ и ШОК“ и ще се проведе първата му сбирка с водещ писателката Милена Гартли. На първата сбирка Ана Анастасова – ръководител на сектор „Краезнание и книжовно наследство“ ще представи откъси от неиздаваната документално-биографична книга на Елинка Бояджиева „Софийските будители“. Целта на клуба е да приобщи към библиотеката учениците, които обичат книгите и четенето. Два пъти месечно в Детския център ще се провеждат сбирки, на които ще се обсъждат избрани заглавия и теми, обявени предварително на сайта на Столична библиотека. Възрастовата група е от 9 до 15 години.

Секторите и филиалите на Столична библиотека ще посрещнат софиянци със свои програми, които може да бъдат видени на сайта на Библиотеката и в техните фейсбук страници.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.