Денят на будителите 2020 в Столична библиотека

Емблематичният за всички българи празник Денят на будителите ще бъде отбелязан в Столична библиотека с различни културни инициативи на живо и онлайн. Две изложби с уникални книги и с оригинални произведения на изкуството ще бъдат представени в Мраморното фоайе и пред сградата на самата библиотека на пл. „Славейков”.

На 30 октомври от 11 часа проф. Михаил Неделчев, член на Обществения съвет на библиотеката, ще открие изложбата с графики „Великите българи“ и документалната изложба „Първи будители на българския род“ с ценни издания от фонда на библиотеката.

Изложба „Великите българи“ представя творби на известния български художник и преподавател в Националната художествена академия проф. Петър Чуховски.

През 2001 г. Столична библиотека получава дарение от 260 оригинални графики и рисунки от съпругата на проф. Петър Чуховски. Една година по-късно в библиотеката се реализира и първата изложба с малка част от дарението.

Експозицията, представяща цикъла “Велики българи”, е от седем графични отпечатъка, изпълнени в техниката на офорта - „Константин Философ“, „Седмочисленици“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Иван Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Паисий“. 

Документална изложба „Първи будители на българския род“

Повечето от книгите, включени в изложбата, са библиофилски издания или част от колекциите от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов. Те представят великите личности, изобразени в графиките на Петър Чуховски. Някои от изданията са дигитализирани и могат да бъдат намерени в сайта на библиотеката в „Платформа Сердика”.

Денят на будителите в Детския център ще бъде отбелязан на 31 октомври с празнично издание на онлайн рубриката "Библиотекарят препоръчва", а книгата, която ще бъде препоръчана в кратко клипче, е "Възрожденци" от Кирил Топалов.

Детският център ще представи на 1 ноември също онлайн обновената „стена“ с книги от български автори, чиито имена са изписани калиграфски с ръкописни букви. Събитията на Детския център могат да бъдат проследени на тяхната ФБ страница.

Всички инициативи в рамките на празничния ден ще бъдат проведени при спазване на всички противоепидемични мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура