Ден на отворените врати в музея на авиацията в Крумово

Снимка: Архив

Днес е празникът на военновъздушните ни сили. По този повод ден на отворените врати има в музея на авиацията в Крумово.

Наред с постоянната външна и вътрешна експозиция, през целия ден посетителите ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21 бис, а в салона на пътническия самолет Ан-24 ще могат да гледат филм за историята на българската авиация. Малките гости на музея ще могат да участват в играта "Летец-откривател", в която ще откриват и свързват определени детайли с експонати от външната експозиция.

Един от най-новите експонати в авиомузея в Крумово е випсамолетът ЯК 40. Той е бил на разположение на Авиотряд 28 и е служил за правителствени цели. Част от експозицията е и макетът на самолета на българския авиоконструктор Асен Йорданов.

С решение на Министерския съвет от 1963-а година 16 октомври е обявен за ден на авиацията. На тази дата през 1912-а година по време на Балканската война двама български пилоти осъществяват първия боен полет на новосъздадената ни авиация. С тяхна помощ е обсадена Одринската крепост, смятана до тогава от цяла Европа за непревземаема.

Преди 104 години командирът на Първо аеропланно управление Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета „Албатрос" в бойна машина.

През 1911-а година правителството решава да купи самолети и да обучи пилоти в чужбина. Година по-късно България вече има своята въздушна армада. Днес главната мисия на военновъздушните сили е да гарантират суверенитета и сигурността на страната ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България