На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

13 граничари отстранени от летище София Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

Отбелязваме „Часът на земята”, гасим осветлението за час

Масови протести с искане за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 25 март 2018

Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност

Департамент за квалификация на педагози откриха в ПУ “Паисий Хилендарски” Пловдивският ВУЗ изпълнява общ проект с 2 американски университета

Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти (ДКПРПС) в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” бе открит днес от проф. д-р Запрян Козлуджов, ректор на вуза.

Сред официалните гости на церемонията в новата сграда на ПУ бяха Наталия Михалевска, шеф на дирекция  “Образование на българите зад граница и училищна мрежа” в МОН, Маргарита Бозова, директор на Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти-Банкя, Юлиян Петров, председател на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”, проф. д.п.н. Румяна Танкова, декан на Педагогическия факултет в ПУ и зам.-ректорите доц. д-р Мария Стоянова и проф. д-р Христо Крушков.

Проф. д-р  Козлуджов припомни, че департаментът е създаден на 21 ноември 2016 г. и като специализирано основно звено на ПУ е оторизиран да извършва квалификацията на педагогическите специалисти и провежда процедури за придобиване на професионално-квалификационни степени.  Наталия Михалевска пък заяви, че най-добрата формула за квалификация на педагогическите специалисти е съчетаването на аудиторни, практически и дистанционни занятия, каквито възможности ще предлага новият департамент на ПУ.  Михалевска сподели също, че към момента над 400 български учители в чужбина се нуждаят спешно от квалификация и че тя самата би им препоръчала да специализират в Пловдивския университет.

“За голяма част от тези преподаватели в Чикаго, Рим и Пекин Пловдив е роден град”, допълни Михалевска. Деканът на Педагогическия факултет проф. д.п.н. Румяна Танкова припомни големия опит в сферата на продължаващото образование на педагозите. ПФ е участвал в 6 обществени поръчки на МОН по различни програми за квалификация на учители и в размике на тези проекти за 3 години са обучени почти 10 000 учители от цялата страна. “Имали сме успешно сътрудничество и с Асоциацията на българските училища в чужбина. Работихме и по проекта “По-добри учители, по-добро образование”, в който бяхме наставници на 100 учители и директори на училища и натрупахме много опит. Първоначално планираният център за квалификация прерасна в департамент, сега мечтата ни е той да се утвърди като най-добрия в Южна България” декларира проф. Танкова.

“От създаването на департамента през ноември 2016 г. до официалното му откриване на 13 юни сме подготвили 157 учебни програми за краткосрочни курсове за присъждане на квалификационни кредити”, обяви директорът на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти и зам.-декан на Педагогическия факултет проф. д-р Галин Цоков. Той разкри, че Департаментът на ПУ “Паисий Хилендарски” стартира съвместно обучение на учители с 2 американски университета – Банк Стрийт Колидж ъф Едюкейшън и Колумбийския университет. Проектът тъкмо започва и през есента ще продължи в няколко модула, обясни проф. Цоков. Предстои да започне и проект, по който преподаватели от двете американски образователни институции ще обучават в няколко програми. По едната от тях училищни директори и учители ще се запознаят с нови методи на преподаване, като е предвидена и подготовка на т.нар. “технологични училищни директори”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.