Депутатите забраниха пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация в училище

Пламен Стоименов

След повече от 4 часа дебати и бурни скандали Народното събрание забрани пропагандата, популяризирането или подстрекаването, пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Промяната в Закона за образованието беше внесена от "Възраждане" и подкрепена на първо и второ четене от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ДПС, ИТН, "БСП за България". Против гласуваха 20 депутати от ПП-ДБ, двама от ГЕРБ. Въздържаха се 10 депутати от ПП-ДБ и трима от ГЕРБ-СДС.

Според Костадин Костадинов има много голям проблем. "Сега ще го спрем в зародиш, за да не може никога, никой, по никакъв начин да се опитва да прави това, което правят с децата в другите държави, защото не е хуманно и е античовешко да се пропагандира нетрадиционно сексуално възпитание в училищата. Това е античовешка идеология. И с този малък текст в закона ще погребем и ликвидираме тази идеология в зародиш.

Явор Божанков каза, че законопроектът, който се предлага единствено предизборен популизъм, грозна хомофобия и грозно разделение в обществото. "Нашата ПГ ще остане защитник на парламентарната практика, че не бива по този начин да се приемат законопроекти. Не ставайте жертва на проруската "Възраждане".

Йордан Цонев категорично заяви, че ДПС ще подкрепи предложения законопроект. "Това е важна част от възпитанието на децата и няма как да останем безразлични по тази тема. Най-голямото основание, че голяма част от българския народ споделя това мнение за обучението на децата ни. Споделяме и мотивите на вносителите, което се базират и на текст от Конституцията, където се казва, че бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Искам да се спра и на нещо друго. Традиционните религии са консервативни по тази тема, тъй като устоите на човешкия род се крепят върху семейството, бракът между мъж и жена и продължаването на човешкия вид са на тази основа. И да бъдем категорични, че в нашите училища няма място за такъв тип образование и това няма нищо общо към толерантността на различните. Децата се друго. Те трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони.

Относно предлагания законопроект Корнелия Нинова заяви, че това е извращение. "Уважаеми българи, никого няма да изненадам с това, което ще кажа, защото го повтарям 7 години. Не пипайте децата! Долу ръцете от българските деца. Всичко започна през 2017 с опита на ГЕРБ да се ратифицира Истанбулската конвенция. Гордея се, че БСП спря тази конвенция. Видя се, че сме прави, защото по-късно и Конституционният съд, и БПЦ, и Мюфтийството се обявиха против нея. Освен мъж и жена, не може да има трети пол. За тези 7 години се стигна до 48 разнообразни форми на пол. Това е извращение.

Андрей Чорбанов от ИТН попита председателя на парламента дали е дискриминационно да декларира  конфликт на интереси. "Аз се определям като хетеросексуален мъж и съблюдавам традиционни ценности. Специалист съм по генно и клетъчно инженерство и имам прекрасна представа какво е пол. И съм православен християнин и това определя позицията, която ще защитя. Ние сме толерантни като общество и не смятам, че у нас има дискриминация към хора с нетрадиционни сексуални разбирания. Категорично сме за това, че в училищата не може да има нищо което да се пропагандира.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС обясни, че в Комисия са подкрепили този законопроект, не защото не са европейци, не защото толерират Путин, а защото това е тяхното разбиране в какво общество трябва да живеем. "И смятаме, че нашите деца не трябва да са обект на такива влияния. Смятам, че нашите деца ще живеят в по-добро общество след 30 години, ако сега не допуснем такива влияние в училищната среда. По-голямата тема обаче е каква образователна система да направим, така че децата да станат по-добри хора и това е една малка стъпка в тази посока. Едно от нещата е да включим предмета "религия" в учебния план, с опция който не иска религия, да има алтернативен час по етика и възпитание. Има го в почти всички страни на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика