Как алкохолът помага за засилване дейността на мозъка?

Директорката на музикалното училище в София: Не съм обидила Дарина Такова Столина Добрева покани оперната прима като гост лектор

Повишена пожароопасност в половин България днес

Синоптик: Без промяна ще остане времето и през тази седмица

Макрон се срещна с външния министър на Иран

Част от София остава без топла вода от днес

Стреляха с гранатомет по сградата на строителна компания в центъра на Киев

Изкарват по 100 лева на ден от бране на билки Липата ни е най-ароматна в света, изкупуват я по 5 лева килото

Проф. Христина Вучева: Делът на лошите кредити у нас намалява

Ще продължат ли уроците по история в тениса?

Пожарът край Харманли е овладян

Проверяват хотела, приел двамата британци, които починаха от легионела

Интензивен трафик по границата с Румъния

Костов се завръща срещу ЦСКА

Движението в тунел „Топли дол“ в посока Варна ще е в една лента днес

Депутатите излязоха в 19-дневна ваканция

Парламентът официално излезе във ваканция до 10 януари. Следващото му заседание ще се проведе след 19 дни. След двучасова работа днес депутатите се разпуснаха за коледните и новогодишни празници, съобщи БТВ.

Така промените в Изборния кодекс и въвеждането на мажоритарния вот се отлагат за следващ парламент.

Днес обаче депутатите приеха за два часа промени в десетина закона.

В кулоарите партиите отново се заеха да тълкуват Конституцията относно това – нарушил ли е президентът основния закон като отказа да състави служебен кабинет за един месец или не.

И политици, и експерти се разделиха по въпроса нарушена ли е конституцията.

„Това беше единственото правилно решение, което спаси държавата в рамките на 20 дни да смени два кабинета”, коментира Георг Георгиев, депутат от ГЕРБ.

„Един безличен мандат на президента Плевнелиев ще завърши с грубо нарушение на конституцията”, заяви Жельо Бойчев от БСП.

„На България министри за един ден не й трябват”, каза Димитър Делчев, депутат от Реформаторския блок.

Скандалът продължи и на експертно ниво. Някои тълкуват конституционната норма, посочваща, че президентът съставя правителство, като задължение, а други – като възможност, защото няма посочени срокове.

„Ние ще се изложим, ако направим две служебни правителства. А добре, няма ли да се изложим, ако президентът на една европейска държава наруши собствената си конституция. Кое е по-голямото излагане? Струва ми се, че нарушаването на установения с конституцията правов ред”, заяви проф. Пламен Киров.

„Конституцията задава рамки. В тези рамки политиците правят своя избор. Когато един политик аргументира своя избор с формални юридически аргументи, той просто отказва да бъде политик”, коментира Румяна Коларова.

След отказа на Росен Плевнелиев да състави служебен кабинет, Румен Радев заяви, че той ще го направи след 22 янури. Така през следващия месец ще имаме действащо правителство в оставка.

Първият работен ден за депутатите е 11 януари, а след това им предстоят шест работни дни до разпускането на 43-ия парламент.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ама, как може само 19 дни „ваканцуване“ за „обгърнатите от всенародната любов“ търтеи???? Те направо ще се скъсат от работа, а за почивка – 19 дни!!!!!

  2. В К-та не пише ли, че ако в рамките на 3-месечния срок не състави правителство, назначава служебно правителство – т.е. след като изтече същия 3-месечен срок, веднага след това. Т.е. има се предвид от новия президент., след като изтече мандата на предишния президент. Ако в рамките на тези 3 месеца не назначи правителство, не е нарушил конституцията…заради ПЕРИОДА от 3 месеца. След като вс се тълкува буквално.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.