Депутатите на БСП от Велико Търново: "Има риск 1 млрд.лв да бъдат спрени от Европа"

Има реална опасност от спиране на пет оперативни програми в България за над 1 млрд.лв. Това обявиха във вторник народните представители от БСП от Великотърновския избирателен район.

Според избраниците от левицата кабинетът "Борисов 2" не е разработил в пълен обем мерките, по които трябва да бъдат прилагани програмите, а сроковете са почти изтекли. Така само Великотърновска област може да загуби 80 милиона лв. Народните представители Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков твърдят, че Европейската комисия е предупредила страната ни, че ако до края на май не бъде въведен ред и не бъде подготвена методологията за реализацията на проектите, ще блокира за неопределен период от време бюджета, който се полага на България.

"Пряко засегнати могат да се окажат общините, които имат одобрени проекти по програмата „Региони в растеж”. Във великотърновска област това са областният град и Свищов, където финансиране очакват проекти на стойност 50 млн. в старата столица и 30 млн. в крайдунавския град. Те са предвидени за инфраструктура. Други програми, по които могат да бъдат блокирани средства са- „Околна среда”, „Иновации и конкурентноспособност”, „Наука и образование на интелигентния растеж” и „Транспорт и транспортна инфраструктура”, коментираха депутатите от БСП.

„След скандала с магистрала „Марица”, Европейската комисия може изцяло да блокира парите по програмата „Транспорт и транспортна инфраструктура”, заради сериозните съмнения за злоупотреби и корупция, която беше изнесена и в медиите. Най-голямо е забавянето по програмата за наука. Предвидените 1 милиард лв. са заплашени. За да бъда докрай коректен искам да кажа, че за това вина не носят общините, а държавата”, сподели Валентин Ламбев.

В тази връзка червените депутати бяха категорични, че животът на това правителство няма да бъде дълъг. Като основен мотив за думите си те посочиха факта, че управляващите са загърбили обещанията от предизборните си платформи.

„Мандатът на правителството е неясен, защото зависи от настроенията на Бойко Борисов, разположенията на звездите и ретроградния Меркурий. Разбира се мандата им зависи, най-вече, от търпението на българските граждани и работата на опозицията”, заяви Весела Лечева.

Тя подчерта, че работата на Народното събрание не е започнало в най-добрия тон и в очакваната светлина. По думите й е крайно недопустимо да бъде премахнат блиц контролът на министрите и премиера, а излъчването на парламентарния контрол да бъде премстен от БНТ 1 в БНТ 2.

„Това се прави с една единствена цел, а именно да бъде неглежирана тази основна дейност на Народното събрание. В същото време липсваше всякакъв дебат по избора на правителството”, допълни Весела Лечева.

Тя изброи и кои обещания са били захвърлени от Обединените патриоти след влизане на тримата им лидери в управляващата коалиция, както и тези на ГЕРБ.

„Не е ясно защо обещанията им не са изпълнени през последните 6 години и не е ясно дали сега ще бъдат реализирани. При коалиционния партньор можем да изброим 10-12 отказа от политики. Най-фрапиращи са освобождаването на минималните доходи от данъци, освобождаването на лекарства и учебници от ДДС, право на глас само на завършилите основно образование, поевтиняване на лекарствата, пенсия от 300 лв. веднага, възстановяване на ракетните бази в Южна България”, допълни Лечева.

Като класически брак по сметка, който има договорени предбрачни услови, беше определен от Валентин Ламбев новият кабинет в България.

Валентин Ламбев информира, че червените подготвят няколко законопроекта. Един от тях е индексация на всички пенсии с до 20 процента още от 1-ви юли. За разглеждане ще бъде внесен и Законопроект за възрастните хора, както и законопроект, който да задължи хранителните вериги да продават месо, плодове, зеленчуци и млечни продукти, придимно от български производители”, обясни Ламбев. Той заподозря и предстояща чистка в министерствата и агенциите, за да бъдат осигурени места на новите коалиционни партньори. Ламбев допусна, че това ще се случи и на местно ниво в държавните ведомства от областта.

Временна комисия за проучване на строителството на магистрали и пътища няма да има, сподели народният представител Явор Божанков. По думите му мнозинството е отхвърлило това предложение на социалистите с мотив, че вече има институции, които да вършат тази работа.

„Напоследък доста скандали излязоха, например на АМ „Марица”, където за два дни са усвоени 50 млн. лв.”, сподели Божанков, според който управляващите се стремят да работят в сянка и скрито.

Ясни са и комисиите, в които тримата народни представители ще вземат участие в парламента. Весела Лечева ще бъде част от Комисията по младежта и спорта, както и в Комисията по социална политика. В тази връзка тя е ангажирала като свой съветник бившият министър Емилия Масларова. Лечева изрази съмнение, че управляващите ще успеят да проведат младежка политика, а относно спорта тя се обяви за увеличаване на средствата за общодостъпен спорт. По думите й в момента 80 % от парите отиват за високите постижения, а не за масовото спортуване.

Валентин Ламбев ще бъде част от Финансовата комисия и Икономическата комисия, ресори, които покриваше и в местния парламент. Явор Божанков влиза в Правната комисия, защото е юрист по образование и в Комисията по околна среда и води.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика