Депутатите не гласуваха визията за енергетиката ни до 2053 г.

Депутатите от енергийната комисия към парламента не гласуваха визията за развитие на енергетиката ни до 2053 г., която е подготвена от Министерството на енергетиката. Основният мотив на депутатите беше, че не трябва да се прибързва и в края на този парламент да бъде приеман такъв важен документ.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС каза, че парламентът трябва да препотвърди решението да не бъдат затваряни въглищните централи до 2038 г. Но за приемането на цяла стратегия – може да бъде използвана действащата сега стратегия до 2030 г. и само да бъде дописана.

Владислав Панев от ДБ коментира, че визията е купчина от проекти без да има анализ каква ще бъде цената на тока при реализацията им.

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че някои от проектите в стратегията са толкова амбициозни, че едва ли ще бъдат реализирани, и документът трябва да бъде преработен.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев изчете проект на решение, в което се казва, че предложеният от министерството документ не е окончателна стратегия за развитие, а само посоката, по която трябва да поемем. Зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков заяви, че е добре парламентът да гласува решение, което да бъде използвано от служебното правителство при преговорите за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост и запазване на въглищните централи.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че в стратегията България е представена като основен износител на ток, а в Европейския съюз искат всяка страна да задоволява собствените си нужди от електроенергия.

В крайна сметка депутатите не гласуваха нищо, а въпросът дали ще одобрят стратегията остана открит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика