Депутатите обсъждат промени в ЗДП и нови изисквания към хранителните вериги

Народните представители ще гласуват на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, които целят улесняване придвижването на пътни превозни средства на обществения транспорт. Според промените, когато на пътя има платно, обособено за движение на релсови превозни средства, се забранява движението на нерелсови пътни превозни средства, с изключение на превозните средства от основните градски линии.

Народните представители ще разгледат на първо четене промени в Закона за храните, въвеждащи изисквания за присъствие на български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 млн. лева. Определят се изисквания за присъствие на минимум 70% мляко и млечни продукти, произведени в България; за месото и месните продукти изискването е минимум 25%, а за пилешкото минимум 50%.

Регулацията не засяга дребни търговци, малките магазини или специализираните бутикови магазини за търговия с храни. Според вносителите предлаганата промяна дава на българските производители равен шанс с вносителите на вносни храни, като не се ограничават чуждите производители. При неизпълнение на задължението за осигуряване на български продукт се предвижда имуществена санкция в размер на до 10% от годишния оборот от групата, по отношение на която изискването не е изпълнено. Събраните суми от санкции ще постъпват във Фонд „Земеделие“ за подпомагане на местното производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България