Депутатите от ГЕРБ Бургас: Работим заедно за силен регион, предстоят големи инвестиции във ВиК и пътна инфраструктура

Бургаските депутати от ГЕРБ в 44-то Народно събрание – Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Диана Саватева, Ася Пеева, Галя Василева и Иван Вълков отчетоха днес изпълненото от предизборните си обещания в последната година. Представени бяха последните им законодателни инициативи и приоритети, за които те работят в момента.

ПП ГЕРБ Бургас поеха множество важни ангажименти за региона по време на предизборната кампания през 2017 г. – довършване на четирилентовия път Бургас – Слънчев бряг, подобряване на градската среда, инвестиции в инфраструктурата и образованието, рехабилитация на ВиК мрежата и изграждане на пречиствателни станции. Близо 100% от обектите, залегнали в регионалната програма, имат развитие, а някой вече са напълно завършени, коментира Иван Вълков.

Диана Саватева допълни, че работата на народните представители за силен регион включва и някой нетрадиционни мерки като привличането и откриването на клон на Националната художествена академия, който е вече факт и ще започне да приема студенти още тази есен.

Областният координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев представи мерките, по които се работи в момента за отпадане на административната тежест – един от главните приоритети за мандата на правителството. Бургаският депутат е член на Комисията по икономиката и туризма в 44-то НС, през която вече са минали законодателни промени в тази насока. Според анализ на Министерството на икономиката, който Бойчев цитира, в 113 административни услуги са предложени промени като от 67 са за намаление на таксите, а за 21 таксите напълно ще отпаднат. В 23 от услугите ще бъдат съкратени сроковете за издаване. Димитър Бойчев подчерта, че в ресорната му комисия в НС продължава да работи за намаляването на административните изисквания заедно с Петър Кънев, който също е бургаски депутат, но от различна политическа сила. В сектор рибарство тя вече дава резултат – отпаднали са корабните дневници, увеличава се времето за технически прегледи на лодките и се облекчава регулацията за малки кораби до 12 м.

Освен отделените над 100 млн. лева за рехабилитация на пътната инфраструктура в Бургаско, ще бъдат направени мащабни инвестиции във ВиК мрежата и изграждането на пречиствателни станции. Ивелина Василева коментира нова законодателна инициатива, свързана със Закона за изменение и допълнение на Закона за водите, който е внесен за разглеждане в НС от групите на ГЕРБ и Обединените патриоти. В проекта за новия закон са включени текстове, които конкретно касаят актуалната тема за стопанисването и контрола на общинските язовири.

„Законопроектът е свързан с категоризация на язовирите - от една страна относно техническите параметри, и от друга страна – на потенциалната опасност натези съоръжения, близостта им до населените места и критична инфраструктура”, подчерта Ивелина Василева. Тя отбеляза, че изграждането на договорените две пречиствателни станции – в Айтос и в Приморско ще приключи през 2019 г. Усилено върви работата по подготовката на регионалното прединвестиционно проучване за областта, с което ВиК Бургас да кандидатства по ОП „Околна среда”. Мащабният проект ще е на стойност над 350 млн. лева, в което ще са включени изграждането на съоръжения и усъвършенстване на системата за водоснабдяване и канализация на 8 общини – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Царево, Карнобат и Айтос. Това е най-големият и сложен проект от всички 14 региона, имащи право да кандидатстват по програмата. Той е и единственият, който ще бъде оценяван директно от Европейската комисия.

Депутатите Ася Пеева и Галя Василева обобщиха напредъкът в социалната и образователната сфера. Над 900 семейства в страната са се възползвали от програмата за личен асистент, а 580 заявления до сега са подадени за „Родители в заетост”. Тези мерки дават шанс на хора с деца до 5 години да се завърнат на работното си място и продължат кариерата си. Активно се съдейства за реализирането на образователни проекти в Бургас. Освен новоразкритият филиал на НХА, който ще се помещава в сградата на Магазия 1, приоритет остава обособяването и акредитацията на Медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Ася Пеева съобщи, че преди седмица е преминала комисия за акредитация на обучението за акушерки във факултета.

Коментари

Задължително поле