Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт

Депутатите от Комисията по култура и медии с предложение за решаване на проблема с ниските заплати на музикантите в БНР, предаде БНТ. То предвижда Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт. Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата, а Радиото ще заплаща за записите, които поръчва за своя фонд. Очаква се промяната да доведе до увеличение на приходите. Ръководството на БНР тепърва ще обсъди позицията си по предложението.

След няколко дни на улични протести битката за 50% увеличение на заплатите на музикантите в БНР продължи на извънредното заседание на Комисията по култура и медии. Според депутатите искането им е справедливо, но няма как да бъде изпълнено тук и сега.

"Никога такова нещо не се обсъжда в средата на годината. Какъв път ще търсим от днес нататък, за да може следващият бюджет през 2019 г., това вече трябва да поработим и да решим", категоричен е Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии.

"Възможно ли е вие да се финансирате отделно от БНР, по тази система, по която се финансират останалите културни институти?", допълни Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси.

От БНР се въздържаха от оценки за спасителния план.

"Рано е да кажа дали подкрепяме или не. И това е възможно! Възможно е да бъде и в състава на БНР, и да бъде извадено извън състава на националното радио. Между другото международният опит показва подобни практики", заяви Александър Велев, ген. директор на БНР.

"Докато се направят тези реформи, за които говори г-н Рашидов, тези състави просто няма да ги има", добави Атанас Карафезлиев, музикант и синдикалист.

Предложението ще бъде обсъдено от работна група, но протестите ще продължат. Следващата проява на недоволство ще бъде концерт пред Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България