Депутатите приеха антикорупционния законопроект на кабинета

Вариантът на БСП е отхвърлен

Депутатите приеха на първо четене антикорупционния законопроект на правителството и отхвърлиха този на БСП.

Парламентът гласува със 133 гласа „за“, 70 „против“ и 9 „въздържал се“ в полза на законопроекта, внесен от Министерския съвет.

В него се предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като в нея ще се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, съответното звено от Сметната палата, както и специализирана дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности. В законопроекта на управляващите се предлага ръководството и съставът на единния орган за борба с корупцията да се назначава от Народното събрание.

Със законопроекта, внесен от ПГ на „БСП за България“, който бе отхвърлен с 69 гласа „за“, 73 „против“ и 68 „въздържал се“, се предлагаше да се създаде Национална служба „Антикорупция“. Идеята на БСП е в нея да се съберат звеното за антикорупция в Сметната палата и специализираната дирекция към ДАНС. От БСП предлагаха единният орган за борба с корупцията да има разследващи функции и председателят му да се назначава с указ на президента, а неговите заместници да бъдат избирани от Народното събрание.

По време на дебатите в свое становище правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че антикорупционният законопроект цели да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията.

Цачева подчерта, че няма противоречие между националната стратегия за противодействие на корупцията и внесеният законопроект от името на МС. Според нея подбрани цитати от стратегията няма как да вкарат съмнение, че това, което правителството в момента предлага като законопроект, противоречи на самата стратегия. По думите й се предлага разследване да се осъществява от магистрати, каквито са следователите и които са част от независимата съдебна власт. Цачева бе категорична, че фокусът в техния законопроект е върху разследването, но докато се стигне до него, трябва да бъде извървян не малък път.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна заяви, че категорично застава зад думите на Цецка Цачева. По думите му антикорупционният закон на Министерски съвет кореспондира с очакванията на обществото. Според него политическите спекулации са останали на заден ред. Той отчете заслугата на президентската институция за проведения КСНС .

„Дебатът, който се водеше при президента, смятам, че беше много продуктивен, защото ние излязохме с единно становище по проблемите. Оттук нататък, това, което ще направим днес е изключително полезно и важно, защото то ще бъда отчетено както от българското общество, също така и от ЕК“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че от ГЕРБ искат борба с корупцията само на книга. „Законопроектът ви не е борба, а прикриване на корупцията. Изслушах целия дебат по тема корупция и борба с това явление и този дебат изглежда странно. Очевидно, колеги управляващи, не сте узрели за мисълта, че корупцията е до такава степен разпространена в българското общество, че вече е заплаха за националната сигурност и че трябва малко да свалим партийните противоборства“, каза Нинова. Тя посочи, че са стигнали до равнището да мерят законопроектите по страници. „Не е това истинският дебат за корупцията“, каза Нинова.

Лидерът на БСП отчете, че през 2015 г. правителството на Борисов е приело национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г., който е получил подкрепата на БСП.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков посочи в свое становище, че във варианта на БСП за антикорупционен закон основната цел е постигане на ефективност. Според него, за да се постигне ефективност с новия антикорупционен орган, той трябва да съсредоточи в себе си само и единствено онези правомощия, които пряко засягат борбата с корупцията.

Филип Попов от БСП заяви, че законопроектът на МС връща отречени практики. Според него с приемането на законопроекта на МС ще се пристъпи към зимата на народа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика