Депутатите приеха новия закон за киберсигурността

Снимка: Архив

Народните представители приеха на първо четене Закон за киберсигурност. „За“ гласуваха 89 депутати, 12 бяха „против“, а 19 се въздържаха. Законът предвижда създаването на нов орган – Съвет по киберсигурност, като нещатен консултационен орган към Министерски съвет.

Премиерът трябва да определи Национален координатор по киберсигурност. Със закона се създават и нови компетентни органи- Национално единно звено за контакт и Национален екип за реакция при инциденти в киберсигурността.

Като сектори, които могат да станат обект на киберпрестъпления, законът посочва: публична администрация, енергетика, транспорт, банково дело, финансов пазар, здравеопазване, доставка и снабдяване с питейна вода, цифрова инфраструктура. Законът въвежда изисквания за сигурност, на които доставчиците на цифрови услуги трябва да отговарят. Определя се размерът на глобите и санкциите при нарушение на закона.

Всички дейности по закона ще бъдат в рамките на бюджета на институциите за годината, няма да се изисква отпускане на допълнителни средства.

Законът уеднаквява националните с европейските процедури с цел намаляване на документацията и ускоряване на времето за взаимодействие. Предвижда се въвеждането на формуляр за докладване на инциденти, с който органите да изискват помощ при нужда.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България