Депутатите решават дали държавата ще продължи да финансира частни училища

Снимка: Архив

Народното събрание ще разгледа законопроект за училищното и предучилищното образование, който предвижда отпадането на държавното финансиране на частните училища. Това е предвидено в програмата за работа на Народното събрание.

Според вносителите от БСП финансирането на частни училища от бюджета създава допълнителни условия за неравенство в образованието. Социалистите предлагат още да има държавна подкрепа за частните детски градини под формата на безплатни учебни помагала, а също така стипендии за учениците и достъп до национални и европейски програми.

Законопроектът включва също така идеята за възстановяване на техникумите и въвеждане на правилото един общ учебник по всеки предмет за всеки клас.

Парламентът ще разгледа на първо четене и промени в Закона за държавните помощи. Целта на промените е да се засили контролът при разходването на държавни помощи съобразно предназначението им.

В 11.00 ч. започва парламентарният контрол.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете