Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Депутатите удължиха работното си време до 20 часа НС прие бюджета на социалното осигуряване за 2020 г.

Парламентът удължи заседанието си до 20.00 часа. Предложението беше направено от ГЕРБ, но председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че са постигнали такова разбирателство на Председателски съвет. „За“ него гласуваха 176 народни представители, „против“ – 17 и „въздържали се“ 24.

Народните представители продължават работа по Закона за държавния бюджет за следващата година, след като приеха бюджета на държавното обществено осигуряване.

Минималната пенсия от 1 юли догодина ще стане 250 лева, а максималната се запазва на 1200 лева.

Бюджетът предвижда увеличение на минималната работна заплата на 610 лева от 1 януари. Оттогава ще се увеличат и заплатите в бюджетния сектор с 10%, на учителите с 17,5 на сто и на социалните работници с 15%.

В социалния бюджет е заложено увеличение на всички пенсии от 1 юли с 6,7%. По-голям ръстът ще бъде на минималната пенсия, която ще стане 250 лева. В момента тя е 219,43 лева. Минималната социална пенсия за старост ще нарасне на 141,63 лева. Максималната пенсия или т.нар. таван се запазва на ниво 1200 лева.

Минималният осигурителен праг се увеличава на 610 лева, колкото е минималната работна заплата. За земеделски производители минималният праг ще бъде 420 лева. Максималният осигурителен доход се запазва на 3000 лева.

Прагът на бедността догодина ще бъде 363 лева месечно.

Сериозна дискусия предизвика увеличението на пенсиите от догодина. От БСП, Воля и Атака призоваха да бъде изпълнено обещанието на Обединените патриоти от началото на мандата за увеличение на минималната пенсия на 300 лева, информира БНТ. От левицата дори настояха ако се увеличава минималната пенсия, да се увеличат и останалите пенсии с повече от заложените 6,7%.

От ДПС коментираха, че 80 млн. лв ще са нужни минималната пенсия да стане 250 лева, а такива средства не са заложени в бюджета, с което има риск да се наруши закона за публичните финанси.

В крайна сметка депутатите приеха минималната пенсия от 1 юли да стане 250 лева. Запазва се нивото на обезщетенията за безработица и майчинство. През втората година майките ще получават по 380 лева месечно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.