Депутати обвиниха Ненчев в лобизъм за новите изтребители

Депутати от комисията по отбрана обвиниха военния министър Николай Ненчев, че тихомълком са били променени параметрите за покупката на нов многоцелеви изтребител. Това е станало след пенсионирането на бившия началник на ВВС ген. Румен Радев.

Предложенията са направени от Института по отбрана, чийто шеф от края на април е Тодор Тагарев (той бе министър на отбраната в служебното правителство на Марин Райков).

Променена е тежестта на два от най-съществените критерии - продължителността на живот на изтребителите от 25% в стария проект е станала 0% в новия. Така вече могат да бъдат предпочетени самолети втора употреба. Институтът под ръководството на Тагарев е завишил тежестта критерия военното сътрудничество - на 40 на сто.

Депутати от комисията коментираха, че по линия на военното сътрудничество в страната ни са били единствено американски изтребители.

Според опозицията предлаганите параметри са така нагласени, че да се предпочетат изтребители Ф-16 втора ръка, които ни предлага Португалия.

Атанас Зафиров от БСП настоя министър Ненчев да каже дали Тагарев не е назначен, за да направи промените в критериите за изтребителите. Ненчев не даде смислени обяснения, оправда се, че не бил оказвал натиск на работната комисия и на института по отбрана, които трябвало да постигнат консенсус по проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика