Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Депутати от БСП искат нови чисти въглищни технологии и засяване на повече медоносни растения

Нови чисти въглищни технологии и засяване на повече медоносни растения у нас са само две от идеите за леви политики в опазването на околната среда и водите, които бяха предложени по време на кръгла маса в Пловдив с участието на общински съветници от левицата и депутатите от „БСП за България” Манол Генов, Атанас Костадинов и Даниел Йорданов.

Форумът бе част от стартиралите стартиралите дискусии по предлаганите от БСП политики в различните сфери на икономиката, социалните дейности, култура и образование и екология.

Основните теми, които бяха обсъдиха, касаеха предизвикателствата, свързани с преодоляване влошаването на състоянието на селскостопанските земи, водите и въздуха. В оживената дискусия се очертаха няколко съществени проблема, които местната власт постави пред депутатите.

Сред тях бяха управлението на отпадъци, разделното сметосъбиране, рециклирането, както и проблема с нарастващото генериране на отпадъци. Липсата на контрол върху дейността на централите за биогаз, контролът, извършван от органите по опазване на околната среда, предложения, свързани с пчеларството и най-наболелият проблем за малките населени места – водоснабдяването и канализацията им бяха също поставени на вниманието на социалистите.

Според народния представител Атанас Костадинов има начин, по който да се спази екологичното законодателство и да има икономическо развитие, и това би могло да е нов източник за зелени работни места и развитие на нови мощности.

„Важно е да се използва нов подход при използването на технологии така, че да се запази околната среда и това важи в огромна степен за въглищните мини, в които има над 20 000 работници. Заради запазването на сектора и работните места трябва да се ползват нови чисти въглищни технологии. БСП има и конкретни политики по отношение на ВиК асоциациите. Не трябва да бъдат санкционирани общините, които не са се включили в такива, тъй като целта по плана на Световната банка, която е правила стратегията във ВиК сектора е подготовка за концесионирането на тези услуги. Възможно е да има активни големи общински комунални дружества, които да работят така, че да се спазват европейските стандарти и да работят в интерес на хората. Това е лявата политика, която БСП предлага” , заяви Атанас Костадинов.

Според червения депутат Манол Генов един от основните проблеми голямото замърсяване с фини прахови частици. Генов изнесе данни, според които 51% от замърсяването е в резултат на използването от битови потребители. Очаква се в близко време този въпрос да получи своето разрешение с отварянето на мярка по Програма Околна среда и води, с която да се предприемат адекватни към местните условия мерки за подобряване качеството на въздуха.

„Това обаче ще бъде прехвърлено отново на общините и отново ще е работа на парче без ясна държавна политика” категоричен е Манол Генов, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по околна среда и води.

Проблемът с подзаконовите нормативни актове, касаещи развитието и запазването на пчеларството бе обсъден с члена на комисията по земеделие Данаил Йорданов. Според него могат да се направят законодателни предложения за опазването на този сектор, както и да се наложи контрол и да се следи изпълнението на законодателството по отношение третирането на културите.

От своя страна представителите на пчеларите поискаха държавата да наложи засяването на медоносни растения и това да е около 1% от отглежданите растения у нас.

Представителите на местната власт в Пловдивска област поискаха от червените депутати по-сериозен контрол върху дейността на органите по опазване на околната среда. Според тях има вратички в законите, които се ползват от нарушителите, а това създава напрежение в населените места.

Като пример бе даден проблемът в село Труд, който съществува вече повече от година. Народните представители се ангажираха да предложат законодателни промени, които да въведат контрол върху компостиращите инсталации и тяхното използване, тъй като такъв от 2013 г. не съществува.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете