Депутати от БСП настояват за увеличение на бюджета за образование с 400 милиона лева

Депутатите от БСП ще настояват бюджетът за образование през идната година да бъде увеличен с 400 милиона лева. От левицата предлагат 100 млн.лева да бъдат предвидени за наука и нови технологии. Това обяви в петък във Велико Търново проф. Анелия Клисарова.

Според разчетите на парламентарната група на партията средствата за средно и висше образование трябва да достигнат до 3,8 милиарда лева, а процентът от брутния вътрешен продукт за образование да бъде увеличен до 4, 8 на сто.

"Година и два месеца след влизането в сила, новият закон за предучилищното и училищно образование, не само не донесе реформа, а създаде", изтъкна проф.Клисарова.

От БСП са изготвили предложения за нови начини, свързани с финансирането на училищата, с които да се промени практиката на делегираните бюджети.

"Предложенията предвиждат увеличаване на средствата за условно постоянни разходи и материалната база, както и намаляване на броя на учениците в дадена паралелка, за сметка на увеличението на броя на паралелките. Така ще бъде осигурена работа за повече учители и ще се подобри качеството на обучението", сподели е проф. Клисарова.

От БСП са категорични, че в цялата система на образованието по всеки отделен предмет трябва да има по един учебник, а индивидуалният подход да бъде осигуряван с по три безплатни помагала, съобразени с развитието на учениците, според това дали са изоставащи или напредват по-бързо.

Народните представители от БСП организират срещи с учители, директори и родители във всички региони в страната, посветени на проблемите на образованието, преди приемането на бюджета за 2018 година.

Детутатъ от БСП Весела Лечева информира, че такава среща е организирана в петък вечерта във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика