Депутати от БСП питат Борисов за съдбата на реакторите за АЕЦ "Белене"

Депутатите от БСП ще поставят в пленарна зала питане какво се е случило с реакторите за АЕЦ "Белене", след като България плати за тях 1,2 млрд. лева. Това обяви във вторник депутатът от "БСП Лява България" за Великотърновския регион Весела Лечева.

Тя припомни, че в края на миналата година правителството на Бойко Борисов се издължи на "Атомстройекспорт" след арбитражното решение, но до момента няма никакъв публичен отчет какво се случва с оборудването.

"Доставени ли са в България, ползват ли се, на склад ли са- никой няма представа къде са тези реактори", изтъкна Весела Лечева. Тя и колегата й Валентин Ламбев съобщиха, че към тях има изпратени сигнали за концентрацията на голям публичен ресурс в малък брой фирми във Великотърновска област.

"Проверяваме достоверността на тези сигнали, които бяха пратени до нас, в пощенските кутии на парламента, обработваме ги и след това ще ги оповестим на медиите", обеща Лечева. Тя уточни само, че става въпрос за община Лясковец, както и за Разград. Областният лидер на БСП в старата столица Петко Тюфекчиев пък допълни, че за много от общините на областта има такива сигнали. Лечева добави, че депутатите от БСП ще искат справки и на какви цени върви санирането във Велико Търново и в областта.

"За Стражица разбрахме, че подизпълнителите наемат бригади за кратко, които след това гонят и вземат нови, като така избягват да се разплатят с работниците. Ще проучим тези случаи", зарече се Лечева. Тя коментира и това, че заседанието в понеделник на Консултативния съвет за национална сигурност е било провалено с думите, че това е опит да се обезличи президентската институция.

"Този саботаж от страна на управляващите и на Борисов вероятно се дължи на това, че той иска да покаже "кой кара влака" и освен това констатациите в доклада на президента явно не им харесват, заключи още Лечева.

Кои фирми печелят обществените поръчки, има ли сред тях такива със свързани лица, спечелилите кандидати с най-ниските ценови оферти ли са, както и има ли общински служители, които работят освен на заплата и по граждански договори са пък питания, които ще зададат на следващата сесия общинските съветници на БСП във Велико Търново. Това заяви местинят парламентарист и областен председател на БСП в болярския град Петко Тюфекчиев. Той уточни, че от години в Община Велико Търново има служители, които работят "на две заплати", като изпълняват дублиращи функции.

"Искаме кметът Даниел Панов да ни отговори по какъв начин се изразходва публичния ресурс на Общината",  допълни Стефан Стефанов, общински шеф на социалистите във Велико Търново.

По думите на Тюфекчиев,  БСП от години прави такива питания, тъй като не от този мандат на кмета е налице  харчене на общински средства по такива граждански договори.

"Ако намали разходната част за такива граждански договори, ако се преустановят порочните обществени поръчки и се избират най- изгодните за общината, ако някои дейности се поемат от общински фирми, а не от външни доставчици на услуги, ще има ресурс и за асфалтиране на улици, и за направа на нови тротоари", аргуминтера се Тюфекчиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България