Депутати споделиха очакванията си към Румен Радев

Снимка: Архив

Какви са очакванията на депутатите от новоизбрания президент Румен Радев, който днес полага клетва?

„Очаквам да чуя, че България ще продължи своя евроатлантически път, че няма да има реваншизъм, и посоката, която президентът Росен Плевнелиев даде на тази институция ще продължи в същия дух”, коментира депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева пред БТВ. Тя подчерта, че той трябва бъде обединител на нацията и да е равноотдалечен от всички политически сили.

Караянчева е убедена, че няма да има проблем с комуникацията с президентската институция. „И премиерът, и президентът са отговорни мъже, които знаят, че не могат да залагат на карта сигурността, бъдещето и спокойствието на българските граждани. Очаквам да има противоречия, нормални прехвърчания на искри, но в никакъв случай конфронтация”, обобщи тя.

„Очаквам да чуя много ясно, че Радев ще се води от националния интерес в своята дейност, ще обединява, а не да разделя българския народ”, заяви от своя страна Жельо Бойчев от БСП. По думите му Радев е показал, че ще потвърди евроатлантическата ориентация на страната ни.

Найден Зеленогорски от Реформаторския блок заяви, че очаква Радев да препотвърди евроатлантическата ориентация на България. Имаше изявления, които са спорни - относно Крим, санкциите срещу Русия, подчерта Зеленогорски. „Ние сме част от ЕС и НАТО и трябва да действаме съгласувано с позицията на евроатлантическата общност”, отбеляза той. Зеленогорски допълни, че Реформаторите очакват да получат яснота, че Радев ще работи активно по отношение на сигурността.

На този етап Зеленогорски се опасява, че от „Позитано” 20 ще влияят на Румен Радев, но се надява той да докаже, че е президент на всички българи, а не само на левицата, която по думите му се опитва „да го развява като червено знаме”.

„След 3 дни Радев взима цялата власт еднолично в държавата и очаквам от него да чуя 3 приоритета. Първият е как смята да постави темата бедност и повишаване на доходи, вторият е стабилността на държавата, а третият е свързан с националната сигурност и опазването на българските граници”, изтъкна Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Първото му посещение ще е в Брюксел с разговор с председателите на всички важни институции, посочи Жельо Бойчев. „Очаквам да бъде независим в своите действия и съпричастен към българските граждани и проблеми”, допълни депутатът от БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика