Депутатските заплати скараха партиите (обзор)

Депутатите уплътниха работния си ден, като спориха колко трябва да получават във времето на извънредното положение.

Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Приватизация и „Верту” от трибуната

Надделя предложението на ГЕРБ за мораториум

Многочасови спорове, лични нападки и обиди белязаха дебатите в пленарна зала с колко трябва да бъде намалена депутатската заплата в условията на криза заради извънредното положение с COVID-19.

В крайна сметка надделя предложението на ГЕРБ за мораториум върху заплатите по време на извънредното положение. А вносителите предложиха месечното възнаграждение на народните представители да се замрази на нивото от декември 2019-та година. Така народните представители ще получават малко над 3700 лева за периода от 13 март до края на извънредното положение.

От БСП обаче бяха против и призоваха избраниците да се спрат на възнаграждението от края на миналия мандат, което щеше да намали заплатите на депутатите с около 1000 лева. От ДПС настояха спестените средства да бъдат внесени по сметката на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса.

Патриотите и специално от ВМРО влязоха с предложение заплатите на народните представители да се намалят с 50 процента.

Но очаквано най-нереалистичното предложение дойде от „Воля”. Хората на Веселин Марешки излязоха с идея възнаграждението на колегите им да стане 610 лева, колкото е минималната работна заплата в момента. От НФСБ също минаха в крайност и се обявиха депутатите да работят без пари. В словесните двубои се припомниха приватизационните сделки и акция „Верту”, а най-често използваната дума срещу опонентите беше „популисти”.

Коментари

Задължително поле