Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Депутатът Александър Сиди се срещна с посланика на Израел Ирит Лилиан

Александър Сиди

По инициатива на депутата от ПГ на „Обединени патриоти“ Александър Сиди в сряда се проведе среща с Н. Пр. Ирит Лилиан – посланик на Държавата Израел в посолството в България, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. Разговорът беше иницииран от народния представител във връзка с появили се в медиите притеснения, свързани с изказването му по повод еврейската нова година.

След срещата Сиди отправи обръщение, чийто пълен текст прилагаме по-долу:

На 21. 09. 2017 г. по повод еврейския празник Рош Ашана от трибуната на Народното събрание на Република България отправих поздравление към еврейската общност в България и евреите по света. В словото си засегнах и темата за ролята на България по време на гоненията на евреите през Втората световна война. България, като една демократична европейска държава, през последните години се наложи като лидер на Балканите по отношение на процесите, които протичат на територията на Западните Балкани. Като държава с ясна визия по отношение на тези процеси, страната ни става обект на недобронамерени инсинуации по всякакви вътрешно- и външнополитически теми, част от които са свързани и с делото на предците ни по времето на Холокоста. Уверен съм, че историята трябва да бъде оставена на историците, а анализите – на мъдростта на времето.

И, ако използваме метафората, че диамантът в короната има неповторим блясък, когато го гледаш отблизо, но трябва да се отдалечиш, за да видиш и малките несъвършенства в целостта. Те обаче не правят диаманта по-малко искрящ, то със сигурност чудото на спасението на евреите в старите предели на Отечеството не може да ни заслепява и да забравяме смъртта на онези от Тракия, Македония и Пирот. Аз и моите колеги, както и целият нормален свят, скърбим и сме потресени от избиването на невинни хора само заради техния произход. Но се гордеем с това, че българският народ е направил това, което е било по силите му за спасяването на евреите в старите предели на България.

Искрено съжалявам, че моето изказване не е било разбрано правилно. Надявам се, че онези, които са се почувствали засегнати, ще разберат, че става дума само и единствено за грешна трактовка на думите ми, а не за тенденциозно и недобронамерено отношение от мен към еврейската общност и Държавата Израел.
България и Израел имат отлични междудържавни отношения. В момента дори тече процес към пълноправно членство на страната ни в Международния Алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA) и поради тази причина не искам изказването ми (погрешно разтълкувано) да даде възможност на някой да хвърли сянка върху този процес. Още веднъж заявявам моето искрено и топло отношение към еврейската общност в България и Държавата Израел.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете