Депутатът Георги Динев: Има опасност да изгубим европейското финансиране за АМ"Струма" заради екоорганизации

Магистрала "Струма" ще бъде завършена, дори и да се наложи това да се случи със средства от държавния бюджет. Това обявиха днес на пресконференция пиринските депутати от ГЕРБ.

Според народния представител Георги Динев има сериозна опасност да изгубим европейското финансиране заради обжалване на процедури, най-вече от екологични организации.

"Всички знаем, че до 2023 година пътното съоръжение трябва да бъде напълно завършено и средствата по изграждането - отчетени. В момента най-проблемният участък е лот 3.2 - този през Кресненското дефиле. Съществува опасност за това трасе, но тук отговорността не е в АПИ, МРРБ или Министерството на транспорта. Там има порцедури по обжалвания от различни екоорганизации и това може да се окаже фатално", предупреди Динев.

Според него, ако до април 2019 година не се стигне до реално строителство на пътния участък, то времето до крайния срок за изграждане на трасето ще бъде недостатъчно и реално може да се изгуби европейското финансиране за магистрала "Струма".

Динев подчерта, че това би бил най-лошият вариант, но дори и да се стигне до там държавата ще финансира довършването на магистралата през Кресненското дефиле.

Пиринските депутати от ГЕРБ призоваха екоорганизациите към разум и ги поканиха на кръгла маса, на която да се търсят допирните точки между всички позиции, така че този европейски път да бъде завършен в срок.

За лот 3.1 и 3.3 от магистралата няма проблеми със забавени процедури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони