Депутатът доц.Милен Михов: Промени в Закона за висшето образование предвиждат държавата да засили контрола в университетите

Доц. Милен Михов

Промени в Закона за висшето образование предвиждат държавата да засили своята роля в управлението и контрола на университетите. Това обяви във вторник във Велико Търново депутатът от ВМРО и зам.председател на парламентарната комисия по образование доц. Милен Михов.

Той допълни, че занапред ректорите ще встъпват в длъжност след подписване на договор с министъра на образованието.

"По този начин ще може да бъде проследено до каква степен ръководствата на университетите изпълняват своята мандатна програма и стратегия съгласно Закона за висшето образование. Сред целите на предстоящата реформа е да бъде регламентирано и гарантирано минималното възнаграждение на университетските преподаватели, които вече изостават от заплатите на учителите", коментира доц. Михов.

Той поясни, че промените са минали през обществено обсъждане. Предстои да бъдат представени в Министерския съвет и през ноември да бъдат гледани на първо четене в Народното събрание, а до Нова година измененията в Закона да бъдат приети.

Доц. Милен Михов направи отчет за дейността си през изминалия парламентарен сезон. Той изброи участие в законодателни инициативи, предвиждащи налагането на мораториум върху придобиването на училищни земи.

"В регистрите на МОН има над 2800 имота в цялата страна, които са със статут на училищни земи, дарени на учебните заведения в различни периоди и дори още от 1944 г. Поводът са опити на частни лица към продажба или приватизиране на тези имоти", обясни доц. Михов.

Той съобщи още, че има принос във внесените промени в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества. Изработен е регламент за използването на историческо оръжие, както и за режима при различните дейности на ловците, клубовете по спортна стрелба и притежателите на газови оръжия.

"От ВМРО предлагаме в Закона за личните документи да има лична карта "Българин" за български граждани извън пределите на страната. Тя да дава улеснен достъп до българската образователна система и трудовия пазар. Тя обаче няма да позволява свободно пътуване из Европа, нито българско гражданство", каза доц.Михов.

Коментари

Задължително поле