МВнР: Постепенно се нормализира трафикът към Турция на ГКПП „Капъкуле“

Осъдиха руската шпионка Мария Бутина на 18 месеца затвор

Кон препуска в насрещното по магистрала „Хемус“ (ВИДЕО)

Проверяват сигнал за замърсяване на река Тунджа Според очевидци в голям участък водата се е покрила с пяна и се е усещала задушлива миризма.

Катастрофа край Козлодуй, моторист загина на място

Иранската държавна телевизия забрани временно еквивалента на „Стани богат“

Самолет на руската авиокомпания „Аерофлот“ кацна аварийно в Рига Аварията е вследствие на сблъсък с птица, няма пострадали пътници

Интензивен е трафикът на магистрала „Струма“ Най-натоварено е движението край Благоевград

Тръмп: Ценя помощта на Русия и на Китай по севернокорейския въпрос

Водата в Генерал Тошево е замърсена с пестициди

Местан завежда дело за клевета срещу прокуратурата Той отрече да е виновен за катастрофата край село Загорско, при която загина 6-месечно бебе

„Отмъстителите: Краят” се готви да чупи рекорди

АПИ: Шофьорите да не използват аварийната лента по автомагистралите за по-бързо придвижване

Рамуш Харадинай предлага забрана за сръбски официални лица в Косово

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова: Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни като България, Унгария, Полша и Румъния

Депутатът д-р Румен Генов: Новите пенсии ще се изчисляват от НОИ по два метода

Парламентът прие в четвъртък на първо четене допълнение към Кодекса за социално осигуряване, а те са в полза на хората, на които в бъдеще предстои да излязат в пенсия и на тези, които са се пенсионирали от началото на тази година. Това коментира народният представител от ГЕРБ д-р Румен Генов от Шумен, който е съвносител на текстовете.

По думите му, новите пенсионери ще могат да избират дали индивидуалният им коефициент да бъде изчислен по новите или по старите правила. Д-р Румен Генов, който е член на парламентарната Комисия по труда и социалната политика припомни, че от началото на 2019-та е в сила нов начин за изчисляване размера на пенсиите, според който се вземат предвид годините стаж след 2000 г. Ако това беше останало в този вариант, би могло да ощети някои хора при изчисляването на стойността на пенсията. Поради тази причина, депутати от ГЕРБ внесоха предложение, което дава възможност бъдещите пенсионери сами да решават, как да бъде определяна пенсията им.

Ако хората посочат с подаване на заявлението за отпускане на пенсия, че избират размерът на пенсията им да бъде определен по старата методика и представят необходимите документи за трите най-добри години преди 1997 година, експертите на НОИ едновременно с това ще изчислят пенсията, както по старата методика, която включва трите най-добри години преди 1997 г. и тези в периода 1997 -1999 година, така и по новата методика, в която влиза само осигурителният доход след 2000 година. Така, след като бъдат запознати с изчисленията по новата и по старата формула, хората ще могат да избират по-изгодния за тях вариант и ще им бъде изплащана по-благоприятната пенсия.

„Този подход и предварителното административно изчисляване на пенсиите, ще е от огромно облекчение за гражданите“, каза д-р Генов. На разположение на всички заинтересовани, на официалната интернет страница на НОИ ще има и калкулатор за изчисляване на пенсии.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.