Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

До 30 септември удължават срока на касовите бележки да пише акциза за горивото

КЗК може да глоби бензиностанции заради информацията

Държавата и в момента има възможност да строи данъчни складове. Никой не й забранява, но тя никога няма да го направи, защото са нерентабилни. Това каза шефът на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика Емил Димитров във връзка с предложението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), записано в анализ на пазара с горива, държавата да изгради данъчни складове, тъй като сегашните не били достатъчни за нуждите на бизнеса. „В България сме създали навсякъде данъчни складове, за да облекчим бизнеса. Всеки с два варела може да направи склад за горива. Изискването е да има 50 тона гориво. Никъде на Запад няма данъчни складове като нашите“, допълни той.

Експерти от КЗК представиха подробности от анализа пред депутатите. Една от идеите им е да се създаде електронна платформа, която да показва свободната вместимост на складовете за горива. Но идеята не срещна подкрепа. „Ние сме задължили целия бизнес да има запаси за тяхна сметка, а сега искате да задължите и складовете да пазят място за гориво. Това е частна собственост!“, заяви шефът на парламентарната комисия.

До 30 септември ще бъде удължен срокът върху касовите бележки на бензиностанциите на отделни редове да бъдат посочени акциза, ДДС-то и доставната цена, стана ясно още днес. Светослав Бенчев от Българската петролната и газова асоциация коментира, че приветстват удължаването на срока.

По време на заседанието стана ясно, че КЗК може да глоби бензиностанциите от 1 октомври, ако изпишат покупната цена на касовата бележка, тъй като в свои предишни становища е констатирала, че подобна информация създава условия за нарушаване на конкуренцията. „Противопоставяме се на изискването да показваме тази цена на касовите бележки независимо кога това ще се случи“, каза още Светослав Бенчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес