Депутатът Калин Поповски пред “Труд”: ВМРО настоява за безплатно обучение на мед.-сестри

Д-р Калин Поповски и колегите му от ВМРО настояват медицинските сестри да бъдат освободени от държавни такси по време на обучението си, за да се реши кризата с кадри в системата.

Над 30 000 кадри не достигат в здравната система, алармират воеводите

В Плевен първи откликват на идеята

Острият недостиг на медицински сестри у нас може да бъде компенсиран за няколко години, ако обучението им в колежите и университетите стане безплатно. Това заяви пред “Труд” депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски. По думите му в момента в България има нужда от поне още 30 000 медицински сестри. “От ВМРО настояваме желаещите да се обучават като медицински сестри да бъдат освободени от държавни такси”, посочи д-р Поповски.

“Очаквам по предложение от образователното министерство Министерският съвет да освободи от държавна такса обучението за медицинските сестри, като таксата се поеме от държавата. Надяваме се това да стане стимул млади хора да поемат по този професионален път - четири години редовно обучение за бакалавърска степен”, подчерта д-р Поповски. Това е страховита цифра от недостиг на медицински сестри на фона на пандемията от коронавируса, допълни още той. В момента обучението им излиза между 3 000 и 5000 лева.
Той припомни, че Медицинският университет в Плевен има капацитет да увеличи студентите за обучение на медицински сестри и акушерки и вече има разговори в тази посока с ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов.

Д-р Калин Поповски е и сред инициаторите на кампанията гражданската инициатива “Нуждаем се от здравни грижи и утре”, която ще популяризира тези професии с цел да привлече повече млади хора.

През септември месец са проведени разговори с министерството на образованието за безплатното обучение на медицинските сестри и акушерки, а четиригодишното обучение да е редовно. “Така ще получим бързо добре подготвени кадри и с увеличението на заплатите от идната година, ще успеем да задържим нашите кадри”, допълни още д-р Попоски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве