Депутатът от БСП Атанас Костадинов: Национално предателство е да не се строи „Белене”

Няма как да се развива енергетика, а и каквото и да било в България в дългосрочен план, ако работим с мантри. Това коментира депутатът от БСП и член на комисията по енергетика в НС Атанас Костадинов пред БТВ.

„От 1981 г. досега проектът се влияе само от политически мантри – след като беше доскоро „гьол”, сега е един от най-важните проекти за България и за Западните Балкани”, коментира той. По думите му е нормално да има „коалиция” между ГЕРБ и БСП по „всички национално отговорни и публично важни въпроси”.

Костадинов беше категоричен – към проекта има сериозен международен интерес и най-подходящ вариант е да се търси чуждестранен инвеститор, който да използва наличното оборудване и да изгради централата без държавна гаранция и договорености за изкупни цени на произведения ток.

Социалистът посочи като възможна опция модела на АЕЦ „Пакш-2” в Унгария – с нотификация към ЕС и револвиращ заем от Русия за 20 г. Бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй” Иван Иванов е предложил и Първа и Втора атомна да се обединят в един холдинг, който да се самофинансира на проектен принцип.

По думите на Костадинов най-лош е „нулевият вариант” т.е. да не се прави нищо, защото това би довело до декапитализация на НЕК и БЕХ и несъстоятелност, а „това е равно на национално предателство”.

„Как ще се държим ние зависи от самите нас. Ако продължаваме толкова неустойчиво и непоследователно да се държим по такива въпроси, може би наистина няма да се реализира този проект”, подчерта депутатът.

Според него евентуален прогрес по отношение на руските газови доставки пак ще доведе до по-лош резултат, отколкото сме могли да постигнем с „Южен поток” и сега идващото през Турция синьо гориво ще се оскъпи „заради нашата недалновидност или глупост”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика