Депутатът от БСП Георги Гьоков във Велико Търново: Достойни пенсии, които се осъвременяват годишно за всички пенсионери

2_640x427

Всички пенсионери трябва да получават достойна пенсия, която се осъвременява всяка година. Това заяви пред събралите се в Клуб на инвалида и пенсионера във Велико Търново народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков, във връзка с „Визия за България“.

Депутатът подчерта, че БСП е заложила в своята визия преизчисляване на всички пенсии спрямо средния общоосигурителен доход. Като друга мярка той посочи премахване на максималния осигурителен доход и максималния размер на пенсиите. Социалистът подчерта, че левицата е за увеличаване на приноса на стажа за изчисляване на размера на пенсията до достигане на стандарта на Международната организация по труда. „Трябва да създадем допълнителен фонд за дългосрочна грижа за възрастни хора и хора с увреждания“, подчерта той и добави, че трябва да се приеме и закон за възрастните хора.

Герго Гьоков посочи като друг метод за нормализирането на размера на пенсиите: „Трябва да направим всичко възможно да насърчим по-дългото оставане на пазара на труда. Залагаме и на профилактиките и ранна диагностика, особено за групите заболявания, които водят до висока смъртност“. Той подчерта, че увеличаването на пенсиите с 5% не решава проблемите на пенсионерите и трябва да се търсят трайни решения.

Народният представител Милко Недялков подчерта, че когато чуем инвалид, слагаме до него „грижа“. „Не мислим, че те могат да бъдат от полза за обществото и да изкарвам сам средства за своето препитаване. В тази посока трябва да им помогнем да осъзнаят своите потребности, но и своите сили“, подчерта той.

Събралите се на събитието граждани зададоха въпроси за разходването на средствата от Пенсионния фонд, състоянието на пенсионната система, ползата от допълнителното пенсионно осигуряване, трудностите при грижа за хората с увреждания. На тези въпроси отговаряха и зам.-председателят на ПГ на БСП за България Весела Лечева, народните представители Валентина Найденова и Александър Паунов.

Коментари

Задължително поле