Депутатът от БСП Явор Божанков: Трябва подкрепа за училището за талантливи деца в Русаля

Държавата и местната власт трябва да окажат нужната подкрепа за Училището за талантливи социално слаби деца във великотърновското село Русаля. Мисията на училището е да дадена възможност за интеграция в обществото на деца с тежък социален статус. Моделът е уникален за България и резултатите са налице. Три години след създаването си е ясно, че моделът работи и трябва да бъде подкрепен. Това заяви народният представител от БСП Явор Божанков след като посети Училището по изкуства и занаяти "Димитър Екимов" в Русаля.

Навръх Коледа депутатът от „БСП за България“ занесе дарове и лакомства за 20-те деца от първи до четвърти клас, които в момента се обучават в училището. Той се срещна с актьорите Златко Златков и Анимари Димитрова, които са основатели на социалната институция и научи повече за методите на работа в нея.

Идеята на училището е да се изпробва извънсистемен модел за приобщаване на деца в неравностойно положение, като след първоначалната инвестиция държавата сама да започне да подкрепя и разпространява добрите практики на модела. „Въпреки социалния ефект от работата с деца в неравностойно положение, държавата отказва да припознае модела и да го финансира като социална услуга. Заради частния характер на училището, до 2018 г. то нямаше право и на делегиран бюджет, макар че учениците в него се обучават напълно безплатно“, изтъкна проблема Божанков.

„Всички деца тук са дошли от тежка среда. Ако ги оставим без образование, вероятността да станат престъпници и асоциални елементи е голяма. И тук е безценната помощ на Анимари и Златко, които работят точно в тази насока - да привличат децата и да им показват, че има и друг път и че обществото ги цени и иска да ги приеме“, каза Божанков.

Народният представител пое ангажимент да проведе нужните разговори с държавни институции, за да се намери вариант държавата може да помогне, така че моделът да се развие и популяризира в България.

Явор Божанков остана впечатлен от условията в училището, както и от иновативните възпитателни методи за социализация на талантливите деца. В разговорите стана ясно, че те идват от много бедни семейства или са били подложени на насилие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България