22 март е Световниятден на водата

135 машини обработват улиците на София със смеси срещу заледяване

Тереза Мей ще поиска от ЕС солидарност срещу Русия по случая “Сергей Скрипал”

Мирослав Ненков: Липсата на анестезиолози е системен проблем Интересът на младите расте, но много от тях заминават в чужбина

САЩ дават 250 млн. долара за борба с руското влияние

Турция оспори границите в Егейско море

Марк Зукърбърг: Направихме грешки Шефът на Фейсбук обеща конкретни мерки срещу изтичането на данни

Руски експерти: Черноморският флот не може да се противопостави на американците

Папа Франциск към младите свещеници: Не се страхувайте от татуировките

Премиерът на Япония бил готов за среща с Ким Чен-ун

Температурите падат още

Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Депутатът от ГЕРБ Инж. Клавдия Ганчева: Институциите ще работят в екипи за обхващане на всички деца в градини и училища

В населените места до 20 август ще бъдат сформирани екипи, които ще работят съвместно за записване на всички деца в детска градина или училище, и оставането им в образователната система. Това съобщи депутатът от ГЕРБ от Великотърновския избирателен район инж.Клавдия Ганчева. Тя обясни,  че се предвижда механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на децата в образователната система.
„Механизмът за междуинституционално сътрудничество бе утвърден от Министерски съвет. В екипите ще участват представители на регионалните управления на образованието, на градини и училища, на общините и службите за социално подпомагане, както и дирекциите на МВР. При необходимост, в населените места, където няма ресурс за създаване на екипи, ще бъдат командировани служители от друго място.
Механизмът за общо сътрудничество определя ясно функциите и задълженията на всяка от институциите. Интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства са от особена важност при справяне с проблема”, коментира Клавдия Ганчева.
Тя съобщи, че по данни на Националния статистически институт, през учебната 2015/2016 година, 21 170 ученици са напуснали образователната система, което означава, че всеки седми ученик между 15 и 18 години не е в училище. Основните причини са свързани със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, фактори на местоживеенето и жилищната среда, етнокултурни фактори, както и проблеми, свързани с образователната система.
Народният представител инж. Клавдия Ганчева припомни, че образованието бе изведено като водещ управленски приоритет за ГЕРБ още по време на предизборната кампания. По-малко отпаднали от образователната система подрастващи и повече записани деца в детските градини и училища е това, което се цели с новата мярка. Неграмотността ражда безработица и престъпност, а без образование обедняваме и изчезваме като нация,  категорична е инж. Ганчева.
Предстоят срещи с всички заинтересовани институции и със Сдружението на общините, съобщи депутатът. „Длъжни сме да направим така, че всяко дете да ходи на училище и всеки родител да изпълнява своето задължение да осигури образование на детето си до 16-годишна възраст“, коментира инж. Клавдия Ганчева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.