Депутатът от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева:

Новите пенсии ще се изчисляват административно по два метода

Парламентът прие на първо четене допълнение към Кодекса за социално осигуряване, съобщи народният представител от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева, която е съвносител на текстовете. Предлаганите допълнения са в полза на хората, на които в бъдеще предстои да излязат в пенсия и на тези, които са се пенсионирали от началото на тази година.

Новите пенсионери ще могат да избират дали индивидуалният им коефициент да бъде изчислен по новите, или по старите правила. Инж. Ганчева, която е член на парламентарната Комисия по труда и социалната политика, припомни, че от началото на тази година е в сила нов начин за изчисляване размера на пенсиите, според който се взимат предвид годините стаж след 2000 г. Това би могло да ощети някои хора, затова лицата сами ще решават дали да използват досегашната възможност да посочват 3 по-ранни последователни най-благоприятни години.

Огромно облекчение за гражданите е административното изчисление на пенсиите, което се предвижда. „На хората няма да се налага да се лутат, а ще могат, след като се запознаят с изчисленията по новата и по старата формула, да избират по-изгодния за тях вариант“, обясни инж. Клавдия Ганчева. На разположение на гражданите, на официалната интернет страница на НОИ ще има и калкулатор за изчисляване на пенсии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони