Депутатът от ГЕРБ и музикант Калин Вельов: Над 22 млн.лева са дадени от държавата на свободния сектор в културата

Над 22 млн. лева е дала държавата в помощ на свободния сектор в областта на културата у нас по време на пандемията. Това обяви във вторник във Велико Търново депутатът от ГЕРБ и музикант Калин Вельов. 

Като народен представител и член на парламентарната Комисия по културата и медиите той се срещна с творци от старата столица и разговаря с тях по теми, касаещи сферата на културата и предизвикателствата пред артистите.

Вельов сподели, че със средства по програма "Творчески инициативи" през последните месеци са подпомогнати автори на творчески проекти и дори собствени инициативи. 

"За първи път Министерството на културата реализира и програма за литература, от която можеха да се възползват писатели. Оказва се обаче, че много хора не се интересуват от тези възможности, а само хокат държавата. Може би това се дължи и на факта, че всичко напоследък се случва много бързо. В Министерството на културата обаче за реализирането на тези програми и за подпомагането на културни деятели бе хвърлен огромен административен ресурс", сподели Калин Вельов.

Той допълни, че се обмисля вариант някои от по-големите читалища, галерии, музеи да кандидатстват за финансиране чрез общините по плана за възстановяване от COVID-19 в графа "Енергийна ефективност". 
"Така тези обекти ще се сдобият със средства за спешни ремонти. В случая обаче ще бъдат оценявани по-емблематични културни институти. В момента се обсъжда да се даде достъп на проекти и артисти на свободна практика до държавните сцени. Преговори по тези въпроси се водят с Министерството на културата, с НСРОБ, както и с организациите на културните деятeли", подчерта още Калин Вельов. 

Депутатът уточни, че Велико Търново е дванайсетия град от мащабното му обиколка на страната, която стартирала през септември. Народният представител се среща с представители на целия сектор "Култура" по ресори. 

"Диалогът е много ценен, защото има натрупани през годинитe много регионални проблеми и въпроси, за които не се знае в министерствата. Някои теми се нуждаят от широко експертно обсъждане", категоричен е Калин Вельов.

Коментари

Задължително поле