Утре откриват новите 24 км от магистрала „Струма“ между Кресна и Сандански (СНИМКИ)

Дигитална рецепта за успех Чудната история на Чудомир Моневски - от раздавач на туристически брошури до бизнес лидер за 2018 г.

Президентът Радев: Откриването на посолство на Йордания у нас ще укрепи връзките между двете държави

Президентът Радев: Йордания е перспективен партньор за разширяване на българския износ към региона на Близкия Изток

Шофьор блъсна столичен полицай и избяга, униформеният е в болница Извършителят се издирва, автомобилът му е открит изоставен в района на „Студентски град“

АПИ към шофьорите: На път само с автомобили, подготвени за зимни условия

Откриха сериозни нарушения в две столични психолаборатории

Цветан Цветанов: Няма община, която да не е получила целеви средства

Над 160 снегорина чистят пътищата в София

Цветанов: Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му

Румен Овчаров: Целта на подновяването на енергийната стратегия на България е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми

Алекс Петканова закъса с педикюра

Китайски хакери проникнали в системите на подизпълнители на американските ВМС Откраднали данни за поддръжка на кораби и планове за ракети

Иван Христов и Андрей Арнаудов пред „Труд”: Чужди продуценти идват да черпят от нашия опит

Радосвет Радев: Страната ни е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света

Депутат лобира в Европарламента Търново да поднови кандидатурата си за Европейска столица на културата

Снимка: Личен Архив

Велико Търново да използва набраният капитал около кандидатурата си за европейска столица за 2019 г и да се включи в следващата надпревара. За това лобира зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който направи работно посещение в Европейския парламент.

Като член на парламентарната комисия по култура и медии той присъства на заседание на комисията по култура и образование на ЕП, проведе срещи с български евродепутати и участва в работен обяд със Силвия Коста, която е председател на комисията по култура в Европейския парламент.

По време на срещите е обсъждана темата за развитие на културните и творческите индустрии в Европа. Обмисля се стратегия, която да гарантира развитието на кината, театрите, художествените произведения, културното наследство така че те освен да подпомагат качеството на живот, да внасят добавена стойност в икономиката на Европейския съюз.

“Това се отнася и за туризма, индустрията, архитектурата, дизайна, фестивалното изкуство, т.е. всичко, което и Велико Търново се опитва за прави през различни културни събития”, коментира след завръщането си от Брюксел народният представител от областта.

Той съобщи още, че е лобирал парламентарната комисия по култура и медии да работи в тясно взаимодействие с българските си колеги с цел подобряване на координацията и провеждане на единни политики. За целта е възможно веднъж на два месеца ресорните евродепутати да присъстват на заседания на българските си колеги.

По време на посещението е станало ясно още, че 2018 година ще бъде обявена от Европейския парламент за година на културното наследство, а през 2017 г. ще се договарят приоритетите и бюджетите за това. По този повод Иван Иванов и евродепутатът Светослав Малинов ще организират форум във Велико Търново на който да се коментира как старата столица ще може да се възползва от тази възможност.

Зам.-председателят на парламента и г-жа Силвия Коста са оценили високо избора на Пловдив за културна столица на Европа през 2019 г., като заедно с това са коментирали, че Велико Търново е бил не по-малко добра кандидатура. Коста, заедно със свои колеги е дала принципно съгласие през следващата година да посетят старата българска столица по покана на Иван Иванов. Така според него, ще се формира европейско лоби, което ще подпомогне евентуална нова кандидатура на болярския град за Европейска столица на годината, за което зам.-председателят на парламента ще настоява.

По думите му Велико Търново е набрал положителна инерция в тази посока, която би могла да се капитализира.

снимка-личен архив

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.