Депутат лобира в Европарламента Търново да поднови кандидатурата си за Европейска столица на културата

Велико Търново да използва набраният капитал около кандидатурата си за европейска столица за 2019 г и да се включи в следващата надпревара. За това лобира зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който направи работно посещение в Европейския парламент.

Като член на парламентарната комисия по култура и медии той присъства на заседание на комисията по култура и образование на ЕП, проведе срещи с български евродепутати и участва в работен обяд със Силвия Коста, която е председател на комисията по култура в Европейския парламент.

По време на срещите е обсъждана темата за развитие на културните и творческите индустрии в Европа. Обмисля се стратегия, която да гарантира развитието на кината, театрите, художествените произведения, културното наследство така че те освен да подпомагат качеството на живот, да внасят добавена стойност в икономиката на Европейския съюз.

“Това се отнася и за туризма, индустрията, архитектурата, дизайна, фестивалното изкуство, т.е. всичко, което и Велико Търново се опитва за прави през различни културни събития”, коментира след завръщането си от Брюксел народният представител от областта.

Той съобщи още, че е лобирал парламентарната комисия по култура и медии да работи в тясно взаимодействие с българските си колеги с цел подобряване на координацията и провеждане на единни политики. За целта е възможно веднъж на два месеца ресорните евродепутати да присъстват на заседания на българските си колеги.

По време на посещението е станало ясно още, че 2018 година ще бъде обявена от Европейския парламент за година на културното наследство, а през 2017 г. ще се договарят приоритетите и бюджетите за това. По този повод Иван Иванов и евродепутатът Светослав Малинов ще организират форум във Велико Търново на който да се коментира как старата столица ще може да се възползва от тази възможност.

Зам.-председателят на парламента и г-жа Силвия Коста са оценили високо избора на Пловдив за културна столица на Европа през 2019 г., като заедно с това са коментирали, че Велико Търново е бил не по-малко добра кандидатура. Коста, заедно със свои колеги е дала принципно съгласие през следващата година да посетят старата българска столица по покана на Иван Иванов. Така според него, ще се формира европейско лоби, което ще подпомогне евентуална нова кандидатура на болярския град за Европейска столица на годината, за което зам.-председателят на парламента ще настоява.

По думите му Велико Търново е набрал положителна инерция в тази посока, която би могла да се капитализира.

снимка-личен архив

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони