Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Депутат от БСП-Пловдив: Платихме един дълг с парите от друг, но и с 80 милиона лихви

„Няма нищо чрезвичайно или ново в България, което да се е случило по отношение на финансите на държавата“ , така пловдивският депутат от коалиция „БСП за България” и бивш заместник министър на финансите Георги Търновалийски коментира изплатената от правителството главница по еврооблигациите в размер на 950 млн. евро.

„Трябва да сме наясно, че Министерство на финансите погаси поет преди 5 години дълг с ясна дата на падеж – 9 юли 2017 г., разписани в стратегията за управление на дълга. С това плащане изпълняваме изискването на закона за държавния бюджет за максималния размер на дълга. Тези 950 милиона евро са платени от друг дълг, който бе поет в началото на 2016 г. и тези близо 2 милиарда евро година и половина стоят във фискалния резерв. Но платихме и 80 млн. лв. лихви и това е цената на тази стабилност и предвидимост, с която правителството се хвали днес“, категоричен е експертът по финанси.

Георги Търновалийски е на мнение, че за финансовата стабилност не трябва да се съди само по размера на дълга или само по размера на вътрешния брутен продукт. „Трябва да гледаме нетния размер на дълга, върху който играят и други фактори, и тук е още много рано да обясняваме колко сме фискално стабилни, защото данните за шестмесечието са оперативни, не са ясни за изпълнението на бюджета и не е ясно дали в края на годината заложеният дефицит ще бъде в този размер, дали ще бъде по-голям, дали ще бъде по-малък“, коментира финансистът.

Според него висок размер на дълга могат да си позволят големите и развити икономики, които имат висок брутен вътрешен продукт и нетният размер на дълга е значително по-малък. „Нетният размер на дълга е значително по-малък, защото имат и по-големи резерви, и икономика, която може да покрива плащанията по поеманите дългове – както вътрешни, така и външни. Там наистина има сигурност, стабилност и предвидимост“, допълни Търновалийски.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.