Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента Радев опровергава Цветан Цветанов

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Депутат от БСП се зае да спасява храма в Черноземен

Депутатът от коалиция „БСП за България” Георги Търновалийски се е заел със спасяването на храма „Свети Георги” в пловдивското село Черноземен (община Калояново), който от август 2016 г. е запечатан със заповед на Министерството на културата, а в момента треви и бурени все повече закриват достъпа до святото място, обявено за паметник на културно-историческото наследство.

hram-4ernozemen-1„Жителите на Черноземен се чувстват като забравени от бога и наместниците му. Желанието на хората е да възстановят храма. Отдавна е време и институциите да си свършат работата, а Светият Синод и Пловдивската митрополия да не забравят, че и в това малко село хората искат да се докоснат до словото божие и да почетат паметта на предците си“, категоричен е Георги Търновалийски. Той има уверенията на министъра на културата Боил Банов, че ще бъде извършена проверка за установяване на настоящото състояние на храма „Свети Георги” и че ще бъде потърсена административно наказателна отговорност по Закона за културното наследство.

Заради дълго отлагания ремонт на сградата, която е с пукнатини в пода, рушащи се от влагата стенописи, дупки в покрива и пропукана камбанария, църквата „Света Георги” в Черноземен в момента е в трагично състояние и на практика е неизползваема и опасна за миряните и свещениците. Местните жители, кметът на селото и църковното настоятелство повече от 3 години търсят решение на проблема, но усилията им са отишли просто на вятъра. „Преди три години Министерството на културата е съгласувало проект за възстановяване, реставрация и консервация на църквата „Свети Георги“, но той не е изпълнен. Имало е и осигурено финансиране за проекта, но неговото осъществяване е възпрепятствано. При направената през август 2016 г. проверка от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ е дадено предписание да се изготви проект за временно аварийно укрепване и обезопасяване на църквата „Свети Георги“, който е трябвало да бъде реализиран в срок до 3 месеца, но такъв не е направен. Сега очаквам министър Банов да изпълни своя ангажимент и да бъде направена проверка за настоящото състояние на храма и да се намерят възможностите той да бъде възстановен“, коментира Георги Търновалийски, като е поел ангажимент пред хората от Черноземен да продължи да търси решение в името на спасението на храма и запазването на вярата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.