Депутат от ГЕРБ обвини в. "Сега" в публикуване на фалшива новина

Снимка: Денислав Стойчев

Разсъждения, а не предложения на Тома Биков, са родили заглавието „Държавата ще финансира само позитивни филми”

"На 29 октомври 2018 година, в. „Сега” публикува статия озаглавена „Държавата ще финансира само позитивни филми”. Статията е посветена на последното заседание на Комисията по културата и медиите. В статията написана от журналиста Светослав Спасов, която е посветена на мен, под формата на цитати са публикувани „мои” думи, които никога не съм изричал", написа депутатът от ГЕРБ Тома Биков във фейсбук.

"Тя започва със следния абзац: „Държавата трябва добре да помисли дали има полза от това да финансира разнообразни филми и сериали, или нейният интерес е да дава пари само за положителни и имиджови продукции. Останалите трябвало да се правят преимуществено с частни средства. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в комисията по култура и медии при гласуването на първо четене на промените в Закона за филмовата индустрия”. Твърдя, че публикацията на в. „Сега” е не просто извадена от контекста информация, но и класическа фалшива новина, с фалшиво заглавие и фалшиви цитати, която подведе редица коментатори и анализатори да изградят анализите си на погрешна основа", пише Биков и прилага стенограмата от заседанието на парламентарната Комисия по културата и медиите от 25 октомври.

"С изненада прочетох невярната информация на в. „Сега”, който до вчера смятах за сериозна медия и достоверен източник на информация. Нещо повече, редица коментатори на в. „Сега” често осъждат произвеждането на фалшиви новини и декларират, че се борят срещу тях. Истината е, че най-лошите фалшиви новини са тези, които се произвеждат от официални медии, какъвто е случаят с публикацията на в. „Сега” от 29 октомври. Защото информацията в такива медии се приема безрезервно от читателите, което е и голяма отговорност за работещите в тях. Очевидно част от журналистите на вестника не са на нивото на тази отговорност", пише още Биков и разказва, че вследствие на тази публикация е бил наричан Гьобелс, Ердоган и Ким Чен Ун.

Информацията на в. "Сега" е препредадена и в няколко сайта, някои от които допълнително й придават още по-голяма категоричност. В Offnews тя започва така: "Депутатът от ГЕРБ Тома Биков настоява държавата да финансира само филмови продукции, които представят България в позитивна светлина." А в webcafe - така: "Държавата трябва да помисли как да финансира позитивни филми и сериали и да се дават пари за имиджови продукции, каза депутатът Тома Биков от ГЕРБ, цитиран от в. "Сега".

 

Цялото изказване на Тома Биков:

ТОМА БИКОВ: Господин Председател, уважаеми колеги, аз подкрепям това, което и господин Рашидов каза. Бих го допълнил по-скоро концептуално.

Аз съм съгласен, защото сериалите са факт, те се гледат и според мен се гледат много повече, отколкото филмите, произведени от Националния филмов център и след като има такъв факт, на него трябва да се обърне внимание.

Разбира се, държавата трябва да постави своите условия и то не само процедурно, не само откъм финанси и пазарни условия, а защо й е на държавата да инвестира в сериали. Първо трябва да отговорим на това и тук говоря от гледна точка на държавата. Само за да стимулира някаква по-масова култура или да постига други цели? Има такива примери в наши съседи.

Например, така наречените турски сериали, които играят ролята на мека сила в региона и това е много сериозен политически въпрос и перфектно изпълнена политическа стратегия през сериали. Аз съм абсолютно сигурен, че България има полза от такъв тип своя политическа стратегия, включително и през разпространяване на тези сериали извън страната, но въпросът е какъв образ на страната гоним, защото „Под прикритие“, който е един много хубав сериал за гледане, ако беше произведен от частна медия бих го приветствал, но произведен от обществената телевизия с държавни пари и рекламиращ страната като дестинация за наркотици, проституция и алкохол, ми се струва малко не добра инвестиция от страната на държавата. Иначе филмът е хубав – и актьорски, и режисьорски, и сниман добре, всичко е хубаво, на държавата няма полза от такава инвестиция.

Може да се правят такива сериали с частни пари. Когато се правят с държавни пари, държавата трябва да има цел и аз съм съгласен да участваме, ако щете, и в дискусии, и в дебат за това каква да бъде целта на тази инвестиция и след като имаме цел би могло да се направи инвестицията и оттам нататък вече да се проследи до колко целта се изпълнява и до колко ефективно тази инвестиция се връща, защото тя ще се връща под други форми – през туризъм, през бизнес среда, през влияние в други държали или изграждане на добър образ и така нататък.

Цялата статия във в. "Сега":

Държавата трябва добре да помисли дали има полза от това да финансира разнообразни филми и сериали, или нейният интерес е да дава пари само за положителни и имиджови продукции. Останалите трябвало да се правят преимуществено с частни средства. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в комисията по култура и медии при гласуването на първо четене на промените в Закона за филмовата индустрия. Законопроектът е изготвен от Министерския съвет и вече бе приет от кабинета в началото на октомври. Ако той бъде окончателно утвърден от Народното събрание, България ще въведе схема за подпомагане на инвестициите в киното. Подобни програми вече са изработени и приети в различни страни от ЕС, както и във всички балкански държави.

Според Биков, ако решат да дават пари за развитие на филмово изкуство, политиците имат право насреща да искат продукциите да представят България в позитивна светлина. Той даде за пример Турция, където правителството правело сериозна външна и вътрешна политика чрез снимането на турски сериали. Като пример в обратната посока депутатът посочи поредицата "Под прикритие" на БНТ. Сериалът бил направен с обществени средства и бил продаден на няколко континента, но създавал лош имидж на страната. "Трябва добре да помислим дали искаме да плащаме от бюджета, за да виждаме как България се свързва с престъпност, проституция, трафик на наркотици и т.н. Не искам да бъда разбран погрешно, "Под прикритие" бе сериал с добра актьорска игра, добро заснемане и т.н, но според мен в такива продукции трябва да инвестират частни компании, а пък държавата трябва да постави свои условия", коментира той.

Проектозаконът на Министерския съвет бе приет с пълно единодушие от комисията с председател Вежди Рашидов. От БСП поясниха, че между първо и второ четене ще поискат преработка на някои от текстовете и ще направят свои предложения.

ПРИМЕР

През последните години повече от 20 страни от ЕС са въвели схеми за подпомагане на киноинвестициите – от Франция, през Белгия до Естония и Чехия, съобщиха от различни професионални организации. На Балканите последна в клуба на кинолюбителите е влязла Румъния. Най-често прилаганата от държавата финансова схема включва възстановяване на част от разходите за заснемане на филм на нейна територия.

Коментари

Задължително поле