Десети фестивал „Изкуството на Барока”

Десетото издание на Фестивал "ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА" започва на 13 октомври в залата на Българска академия на науките с вълнуваща музикална авантюра из европейските музикални центрове от 17 и 18 век. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Първи пристан e Венеция. На 13 октомври, четвъртък, от 19.00 часа в залата на Българска академия на науките Марианна Хенриксон от Финландия ще въведе аудиторията във високия стил на инструменталните жанрове от 17 век.

Вторият концерт, на 14 октомври, отново в залата на БАН ще ни заведе в революционен и екзотичен Неапол. Фестивалният ансамбъл, в който Зефира Вълова е поканила водещи изпълнители-инструменталисти от пет националности, ще представи творбите на две поколения гениални майстори на контрапункта и чувствителността на юга /Перголези, Дуранте, Порпора/.

Геният на Йохан Себастиан Бах ще бъде представен с Бранденбургски концерти на 19 октомври в Аула максима на Софийския университет. Във фестивалния ансамбъл ще се включат изявени студенти от НМА и инструменталисти от състава на Софийската филхармония. Музиканти от филхармонията ще участват и на 7 ноември в зала „България”, представяйки Лондон с творби от Пърсел и Матю Лок. В този концерт, наречен „Магии, сънища, превъплъщения,“ ще вземат участие и талантливата млада балерина Ралица Илиева, както и малките феи от балетна школа „Маша Илиева“.

На 21 октомври в Евангелска методистка църква Д-р Лонг пътешествието е със спирка Париж. Гвоздеят в програмата е кантатата „Орфей“ от Луи Н. Клерамбо за сопран, флейта и басо континуо, изпълнена от Таня Угринов /сопран/, Димитър Маринкев /флейта траверсо/, Явор Генов /лютня/ и В. Илисавский /клавесин/.

Триото Изхар Елиас /китара/, Алон Сариел /мандолина/ и Михаел Цалка /фортепиано/ ще ни заведат във Виена на 26 октомври /в залата на БАН, от 19.00 ч./. На 28 октомври в Аулата на Софийския университет един от най-успешните международни ансамбли за старинна музика „Il pomo d,oro” с даровития млад виолончелист Едгар Моро ще поведе слушателите на вълшебна разходка по улиците на нощeн Мадрид.

В Дрезден от времето на крал Фридрих Август I пренася музиката на Зеленка и Пизиндел, изпълнена от Магдалена Каролак и Шан Крибус /обой/, Микеле Фаттори /фагот/, Марчин Святкевич /чембало/ и Зефира Вълова /цигулка/ – на 2 ноември в залата на БАН.

На 5 ноември от 16.00 ч. в Софийската опера за младите слушатели ще има Урок по барок с Маша Илиева и Зефира Вълова, с колегите й от Фестивален ансамбъл.

Клавирният романтизъм ще ни заведе в Санкт Петербург – в програмата на концерта на 9 ноември в залата на БАН ще прозвучат творби от Джон Фийлд, М.Глинка и Драгомижски.

Екипът на единствения фестивал за старинна музика у нас е подготвил и редица образователни концерти, майсторски класове, открити репетиции, интервюта и конкурси, които да приобщават най-младата публика, младите музиканти от специализираните училища и широката публика към опознаване богатството на европейското културно наследство, от което България е неизменна част.

Повече за Фестивал „Изкуството на барока” може да намерите на: http://www.luxuriaeuropae.com/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура