Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Висоцки – първият съветски мачо 39 години след смъртта на барда, той вече е безсмъртен

Слаба избирателна активност на парламентарните избори в Украйна

Първата победителка в “Гласът на България” Стелияна Христова и Християна Цветков пеят за търновци Концертът е в разгара на лятото

Два автомобила се сблъскаха край Търново

Хванаха двама българи крадци в Италия след преследване с хеликоптер

Бойко Борисов кръсти внуците си (СНИМКИ) Малките Бойко и Иван вече са християнчета, похвали се дядо им

Вечната история за принцеса Турандот и музиката на Пучини оживяха на Царевец

Пожар гори близо до Атина

С велосипед и четка шуменец подреди 32-ра излобжа

Идва времето на умните тоалетни Новости в банята: избор на музика и осветяване, самопочистване и смесители с гласови команди

Британският финансов министър ще подаде оставка ако Борис Джонсън стане премиер

Товарен автомобил със слама се запали и затвори за около час пътя за събора на Рожен

„Цар Лъв” пак ловува в кината Нова версия на анимационната класика

Десетките телевизионни образи на Шeрлок Холмс Актьор Бенедикт Къмбърбач най-успешно влиза в ролята на емблематичния детектив

Емблематичният литературен герой и рожба на Артър Конан Дойл – Шерлок Холмс – е базата за всички модерни открития, от анализ на пръстови отпечатъци и балистика, до лулата и ловджийската шапка, която оттогава се превръща в символ за преследване на престъпници. От 70-те години до днес има десетки изпълнения на ролята на остроумния детектив. Ето няколко, които демонстрират кои са най-добрите адаптации. 

Джони Лий Милър влиза в ролята на емблематичния детектив в поредицата „Елементарно, Уотсън”, излъчвана по AXN. Той може и да е в конкуренция с другия съвременен сериал, но героят на Джони Лий Милър е страхотно допълнение към канона на Холмс. Действието се развива в Ню Йорк Сити, Милър представя Шерлок като ексцентрик, който е принуден да се премести в зората на бума на наркотиците, за да търси ново начало. Заедно с протежето си Джоан Уотсън (Луси Лиу), се натъква на куп мистерии, и класически, и оригинални –– особено с изненадващи обрати като този, че Мориарти се оказва жена (Натали Дормър).

Феновете имат сложни отношения на любов и омраза с Шерлок на Робърт Дауни Джуниър. Повлияна от енергията на режисьора Гай Ричи, тази версия е доста мрачна и чудата. Има много неща за пренебрегване, особено като се има предвид факта, че Дауни с леко наболата брада изобщо не прилича на детектива, който сме свикнали да виждаме.

Бенедикт Къмбърбач е постмодернистичният Холмс в „Шерлок“ на BBC. Кандидатът за награда на Академията се държи в типичния Шерлок стил – нетолерантен, антисоциален и дяволски хитър. Затова и не е изненадващо, че Къмбърбач вдига акциите на Шерлок. С такава лекота показва високомерие и дълбока тъга, че е невъзможно да се отрече истината, дори когато настъпва промяна в любовния живот на Уотсън.

От самото начало Джеръми Брет в „Приключенията на Шерлок Холмс” цели да се превърне в истинския Шерлок. След като е избран за сериала, актьорът прави подробно проучване и измисля въображаем живот, който детективът би могъл да води между телевизионните случаи. Резултатът? Невероятно талантливият Брет е роден, за да изпълнява ролята на Шерлок, и общите неща, които има с героя си в личния си живот – биполярно разстройство и депресия – му помагат да разбере резките промени в собственото му настроение.
Базил Ратбон може би най-успешно внася самоувереност в образа на Шерлок. Дебютът му в „Баскервилското куче“ от 1939 г. променя много основни неща: той е първият филм, чието действие се развива в Лондон от Викторианската епоха и първият, в който е показано прочутото облекло на детектива. Благодарение на излъчването си Ратбон незабавно се превръща в истинския Шерлок за зрителите.

„Шерлок Холмс и случаят с копринените чорапи“ поема в напълно различна посока, той показва детектива в най-мрачната му светлина.Този Холмс, в изпълнение на английският актьор Рупърт Евърет, не е мъж, който може да се впечатли от красивите неща в живота. Всъщност Евърет набляга на отрицателните качества на героя: покровителствена арогантност, емоционална безразличност и разбира се употребата на наркотици.
Руският актьор Василий Ливанов е смятан от мнозина за перфектният Шерлок. Той и негов близък приятел, Виталий Соломинс, са избрани в главните роли в „Приключенията на Шерлок Холмс и д-р Уотсън“ от 1979 г. Ливанов разработва език на тялото, който съвършено отразява литературния му герой – до такава степен, че дъщерята на Конан Дойл, Джийн, казва, че баща й напълно би одобрил неговото изпълнение.

Робърт Стивънс предлага един незабравим образ на Холмс. Актьорът показва на зрителите един мъж с неясна сексуалност и меланхолия, което е изненадващо, като се имат предвид някои от по-комичните моменти във филма. Сценаристът на „Шерлок“, Марк Гатис, дори споделя, че „Личният живот на Шерлок Холмс“ е оказал влияние върху тона на сериала, в който участва Къмбърбач.

Дъглас Уилмър става първият телевизионен Шерлок Холмс, когато BBC продуцират The Speckled Band през 1964 г. за антологичния сериал Detective. Той прави още дванедесет истории на Конан Дойл през 1965 г. Базирайки образа си главно върху Базил Ратбоун, изпълнява ролята с невероятна прецизност.

Много преди да стане известен с оригинала на „Къща от карти“ (1990), Ян Ричардсън придава по-лек тон на ролята на Шерлок във филма „Знакът на четиримата”. Нито егоцентрик, нито явен пристрастен, изключително високият актьор е приветлив следовател, който подлага своите заподозряни на кръстосан разпит.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.