Десетки бежанци в тайник на камион хванати край Ивайловград

23-ма бежанци, натоварени в камион, са задържани в района между Ивайловград и Любимец, съобщават от Гранична полиция. Те са заловени вчера, като днес шефът на ГП Светлан Кичиков обяви, че става дума за за хора от Афганистан и Пакистан.

Те са в добро здравословно състояние и ще бъдат настанени в имиграционния лагер, намиращ се в Любимец. Твърдят, че са влезли през гръцко-българската граница.

Групата е била укрита в професионално изграден тайник в ТИР-а.

"Този камион с наши регистрация и шофьор бе спрян на пътя Ивайловград - Любимец в рамките на акцията, като при инспекцията бяха открити признаци, че в камиона може да има укрити хора, посочи той. Товарният автомобил е отведен за щателна проверка на ГКПП Капитан Петко войвода, където в превозното средство след пролъчване с ренгенова апаратура и физическа проверка са установени 23 лица. Категорично бе установено, че те са преминали през "зелената граница" пеша от Гърция у нас", допълни Кичиков, цитиран от БТА.

По негови думи имигрантите, които са само мъже, са били натоварени в камиона в зоната за отговорност на граничния полицейски участък Ивайловград. При извършените беседи с нелегалните е станало ясно, че всички те са си платили, за да стигнат до Франция. Те твърдели, че на турска територия преди да преминат също нелегално в Гърция, са имали водач. Някои споделили, че са платили по 1600 евро на каналджия.

Превеждането през нашата граница е било организирано. Мигрантите са качени на транспорта близо до браздата и настанени в изключително тясно помещение под тавана на товарния отсек, посочи още главен комисар Кичиков. Отворът е може би към 50 сантиметра, можете сами да си представите в какво състояние са били транспортирани хората, добави той. Иначе каросерията била празна.

Специализирана операция на българско-гръцката граница бе започната след анализ на ситуацията в Гърция, подчерта директорът на "Гранична полиция". По думите му тя се провежда със сили и средства на "Гранична полиция" и включва засилени проверки на превозните средства, които минават през граничната зона. Граничните служители били достатъчно добре обучени, за да реагират адекватно при съмнения.

"Образувано е досъдебно производство за нелагално преминаване на границата", съобщи изпълняващият функцията районен прокурор на Свиленград Мария Кирилова. Тя допълни, че шофьорът на камиона, който е от Хасково, е задържан за 24 часа, като предстои да му бъде повдигнато обвинение и срокът за задържане да бъде удължен на 72 часа. Засега той не давал обяснения. Има задържано и второ лице, което е действало като помагач на предполагаемия трафикант, информира още Кирилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право