Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разгради закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: На четвърто място сме в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Десетки души населяват Луната до 2040 г.

Проектът „Село на Луната“ предвижда около 100 души да се населят на спътника на земята до 2040 година.

Около стотина души се очаква да заживеят на Луната до 2040 година. Те ще топят лед, за да се снабдяват с вода и ще консумират продукти, отгледани в почвата на Луната. Домовете им, направени с 3D принтер, ще приютяват новите заселници на небесното тяло. Това твърди посланикът на Европейската космическа агенция Бернард Фоин, според който идеята на проекта “Село на Луната” е напълно разумна и осъществима.

На Европейския планетарен научен конгрес в Рига, проведен наскоро, Фоин сподели идеите си относно начините, чрез които човечеството би могло не само да стъпи отново на Луната, но и да се засели. Това разширяване на присъствието на човешкия вид той сравнява с разширяването на железопътен транспорт по гарите на селата.

По думите на французина до 2030 година близо десет души, сред които учени, инженери и технически специалисти, могат да се населят на спътника на Земята. Според други негови прогнози в рамките на десетилетие бройката на заселниците на Луната ще да нарасне до 100.

“През 2050 г. хората на Луната може да са хиляди и по естествен начин да почнат да създават семейства там. След няколко десетилетия вероятно ще има деца, родени на Луната”, коментира той.

Председателят на Европейската космическа агенция Ян Вернер повдигна въпроса за заменянето на Международната космическа станция, която обикаля в орбита, с постоянна лунна колония – футуристична идея, която беше залегнала в програмата на срещата на експерти в латвийската столица.

Международната космическа станция ще преустанови дейност през 2024 г. и това ще бъде краят на една епоха на безпрецедентно сътрудничество в космоса след Студената война и съперничеството между САЩ и СССР. 40 години след като човек стъпи на Луната в резултат на тази надпревара, Вернер предлага следващата фаза на космическата работа в екип да бъде изграждане на селище на Луната.

Експерти са на мнение, че бъдещето ни съществуване разчита на сътрудничество между националните космически агенции и частния сектор, който ще бъде заинтересован от печалбата от продажбата на ресурси на Луната. Към днешна дата се провеждат експерименти с хора, живеещи в подобни условия като тези на естествения спътник на Земята.

Сред възможните лунни ресурси е добивът на базалт – вулканична скала, която според физици може да бъде използвана като суров материал за изграждане на 3Д-сателити на много по-ниска цена, отколкото на Земята. На Луната има и Хелий 3 – изотоп, който на нашата планета се среща рядко, но на Луната е в изобилие и теоретично може да се използва за производство на по-чиста и по-безопасна ядрена енергия за Земята.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. A kakvo shte stane s cirkadia / biologichen chasovnik, a muskulite i kostite v bezteglovnost, zhivot vo visoka ionizirashta radiacia, polovia akt vozmozhen li shte e bez gravitationni sili, a psihikata na zaselnicite / zatvornicite……… Tia ni zemat za meze. Da otide prvi so celata si familia za 5 god, togava da prashtat drugi. Egoto, sebehvalenieto I mainata za velichie sa tezhka psiho patologia

  2. Dopolnenie – kat pishkat da ne si omiat ochite!? A po golema nuzhda trebe manualna tehnilogia . Ah, pustata pechalba!!!! Koristoliubiviat covek smushtava Doma si! – Iz Gospodnite pritchi!

Отговорете