Десетки сигнали за неприятна миризма във Враца

Десетки сигнали за  неприятна миризма вдигнаха на крак институциите във Враца. На помощ беше извикана мобилна лаборатория за наблюдение на атмосферния въздух, съобщи БТВ.

Повечето жалби са от най-големия врачански квартал „Дъбника". Ако пътувате по околовръстния път на града, също може да усетите миризмата на развалени яйца.

Трети ден в района е и мобилната автоматична станция към регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда в Плевен.

"До момента тя не е отчела отклонения. Може да има някакви миризми, но засега не можем да локализираме източника", уточни инж. Ивайло Чифлигарски от лабораторията.

Взето е решение изсушените утайки да се третират допълнително с биоактивни препарати.

Според кмета на града Калин Каменов виновник за вонята има и това е градската пречиствателна станция, която е в процес на реконструкция по линия на водния цикъл.

„Достатъчно е човек да дойде в пречиствателната станция и да отиде на местата за сушене на утайките от колекторите, наистина мирише, не е нужна специализирана техника, за да се установи откъде идва проблемът”, казва кметът.

Стана ясно още, че модернизацията на пречиствателната станция се бави.

Около съоръженията ще бъдат засадени десет декара с дръвчета и те също ще действат като преграда срещу евентуални замърсявания.

Мобилната станция ще остане до утре, след което хората ще бъдат осведомени за резултатите.

Коментари

Задължително поле