Десетки спасени по варненските плажове през уикенда

И в Шкорпиловци през почивните дни огромните вълни не спираха зажаднелите за раозхлада туристи. Спасителите изнемогваха да викат и да вадят нагълтали вода "смелчаци".

Откриха телата и на трите удавени момчета край Дуранкулак

Телата на трите момчета, изчезнали в събота в бурното море край Дуранкулак, бяха открити след 24-часово издирване.

Малко след 14 часа в неделя на юг от мястото, където били видени за последно, бяха открити две от удавените деца, а малко по-късно в същата зони вълните изхвърлиха тялото и на третото.

Момчетата, на възраст от 12 до 15 г., са от генералтошевското село Спасово.

В първия почивен ден с родителите си и други познати пристигнали да плажуват на неохраняема ивица между Крапец и Дуранкулак. Въпреки огромните вълни около 13 часа децата влезли в морето заедно със свой приятел. Именно той първи подал сигнал, че ги няма, след като с мъка успял да излезе на брега.

Момчето бягало близо 1 км до първия спасителен пост на север, в района на дуранкулашкия къмпинг "Космос". Разказало на спасителите, че влязло с тримата си приятели, но те изчезнали сред талазите. Водните гардове подали сигнал на тел. 112, тъй като нямат право да напускат вишката, на която се веел червен забранителен за къпане флаг.

Цялата компания, заедно с полиция и доброволци до късна доба търсили децата без успех. След подновяване на акцията в неделя телата на момчетата бяха намерени в един и същи район, който бе отцепен от Гранична полиция.

"Много тежък и нелеп инцидент. В такова време местните хора казват: "Най-безопасно е под чадъра" и са прави. От няколко дни има силен вятър, който вдига огромни вълни и влече след себе си мъртвак", каза кметът на Шабла Мариян Жечев.

3 дни продължава бурното вълнение по Северното Черноморие, което изтормози плажните спасители. Във Варна и курортите край града жертви няма, но бяха спасени десетина нагълтали вода туристи, а двама са в реанимация - поляк и българин, пренебрегнали забраната да влизат в морето, каза д-р Иван Иванов, директор на ДКЦ "Св. Клементина", което от 10 г. осигурява медицинска помощ на плажа

.В неделния следобед в курорта Св. Св. Константин и Елена спасители с мъка извадиха от бурното море две бедстващи деца, които вълните бяха завлекли почти до шамандурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България